ASTRA la Viştea de Jos: lansare de carte şi dezbateri culturale

Asociaţiunea ASTRA, prin Despărţământul Făgăraş a lansat cartea „Chipuri din hronicul Ţării Făgăraşului“,  scrisă de deascălii Ioan Eşan şi Mihaela Gârlea la Căminul Cultural al satului Viştea de Jos, joi, 26 septembrie.

Cartea a apărut anul trecut şi a fost lansată la mijlocul lunii octombrie 2018 ca un omagiu adus tuturor personalităţilor Ţării Făgăraşului participanţi, aspiranţi sau recunoscători evenimentelor ce au dus la Marea Unire de la 1 decembrie 2018. Anul acesta, autorii au luat la pas comunele Ţării Făgăraşului, leagănul de naştere a celor mai proeminente personalităţi ale Ţării Făgăraşului pentru a aduce la cunoştinţa tuturor comunităţilor prestigiul şi munca depusă de înaintaşii lor, pentru a mobiliza mai ales intelectualii de azi ai zonei, dar şi a aduce în actualitatea adevăratele modele autohtone. Astfel, au fost vizitate satele Cuciulata şi Drăguş, urmând a se prezenta şi în celelalte comune făgărăşene.

Gazdele momentului de cultură de la Viştea de Jos au fost Primăria Comunei Viştea, prin primarul Florin Ioani şi Şcoala Gimnazială Viştea de Jos, prin profesor Alina Cârje.

Oaspeţii prezenţi la eveniment au fost întâmpinaţi de gazde la Muzeul satului „Augustin Şandru“ din Viştea de Jos, un veritabil tezaur ce scoate în evidenţă hărnicia şi statorinicia localnicilor.

Amfitrionul evenimentului, Mioara Marinca, a deschis prezentarea cărţii, evocând realizările şi importanţa Asociaţiunii ASTRA. „Pentru noi ASTRA reprezintă un for de cultură ce doreşte să promoveze frumosul şi să arate că viaţa culturală are un rol decisiv mai ales societăţii în care ne desfăşurăm astăzi activitatea. Am fost prezentă de multe ori la Adunările Generale ale ASTREI şi pot să vă spun cu mâna pe inimă că ceea ce face această Asociaţiune nu este decât să ne pună în evidenţă valorile şi să ni le descopere”. De altfel, Mioara Marinca este  membră a Despărţământului ASTRA I.C. Drăguşanu Făgăraş, membră UCIMR România, director secţiunea tradiţii la Fundaţia Culturală Negru Vodă, simpatizant al unor organizaţii precum „Iia Călătoare”, „Grup şezători făgărăşene” şi colaboratoare a Casei Municipale de Cultură Făgăraş. De asemenea, este şi directorul Grădiniţei cu Program Prelungit „Voinicelul” Făgăraş.

Prezent la eveniment ca promotor al cărţii Chipuri din hronicul Ţării Făgăraşului, dar şi ca membru activ al Despărţământului ASTRA Făgăraş, preotul Alexandru Socaciu de la Veneţia de Jos a susţinut o pledoarie extrem de pozitivă. Aşezând frumos cuvintele elogioase, a făcut o prezentare a autorilor cărţii, dar mai ales a unor personalităţi locale şi regionale dar care au avut o oarecare legătură cu Viştea de Jos şi satele din comună. Printre multe argumente favorabile cărţii, preotul Socaciu a spus că: „domnul profesor Ioan Eşan, unul dintre autori, îşi cere iertare că nu a putut fi prezent pentru a vă saluta şi a transmite respectul său tuturor personalităţilor din Viştea, dar prin mine vă vorbeşte despre chipurile de oameni ce au adus un plus de valoare satului dumneavoastră, dar şi Ţării Făgăraşului. Trebuie să pomenim, pe lângă activitatea de dascăl şi de militant combatant pe fronturile de război ale învăţătorului Augustin Şandru şi pe ucenicul Marii Uniri din Viştea de Jos, protopopul Nicolae Borzea, dar şi pe instructorul de dansuri populare, notarul Nicolae Şerban zis Şerbănel… Având aceste chipuri de oameni şi fapte ne dăm seama că nu avem voie să trăim la întâmplare, nu ne putem lăsa mai prejos şi avem ce le prezenta cu poze şi texte tinerelor generaţii din ce în ce mai dependenţi de virtual şi Facebook”.

Provocat de Mioara Marinca, preotul profesor dr. Ciprian Bâlbă, fiu al satului Viştea de Jos, prin bunicul din partea mamei, Octavian Borzea, a făcut o prezentare ştiinţific-filosofică a cărţii. Printele altele, preotul a spus că „numai prin astfel de lucrări ne readucem aminte de onoarea pe care o avem de apărat şi promovat. Pot să spun că fiecare chip din această carte este o enciclopedie de fapte şi lucrări ce s-au transmis posterităţii, nouă celor de azi. Dacă ar fi să reduc lucrarea aceasta la câteva cuvinte, aş spune că este o carte de „oameni şi fapte”. Chipurile de dascăli, ingineri, preoţi, artişti, cărturari şi domnitori au fost puse în acest „hronic” pentru ca faptele lor să devină vii prin cei ce o vor citi şi o vor prezenta celor care cred că modele sunt numai chipuri fotogenice de adolescenţi fără conţinut şi valoare. În schimb, valoarea cărţii pe care v-am adus-o aici constă în faptul că oriunde deschizi cartea dai de un nume care te aduce în lumea onoarei şi respectului, hărniciei destinate nu egoului personal, ci mai ales comunităţii şi posterităţii”.

Prezentată publicului numeros format din dascăli, intelectuali şi simpli cetăţeni ai satului, autoarea cărţii, profesorul Mihaela Georgeta Gârlea, preşedintele Despărţământului Făgăraş al ASTREI, s-a arătat extrem de emoţionată. „În primul rând le mulţumesc celor trei antevorbitori, doamna Marinca şi preoţilor Socaciu şi Bâlbă. Sunt puţin emoţionată să fiu în mijlocul dumneavoastră, la Viştea de Jos, între prietenii mei dragi şi foştii, sau dimpotrivă, veşnicii mei colegi de breaslă la catedră. Cartea are o valoare prin aceea că noi, cei care o avem, ne exprimăm vehement dorinţa de a nu uita trecutul, de a ne pregăti viitorul. Fără aceste chipuri pe care le-am adunat în această carte nu ne putem ghida în a valorifica patrimoniul local şi regioanl. Profit de prezenţa domnului primar Florin Ioani şi lansez şi ideea ca Asociaţiunea ASTRA în parteneriat cu Primăria Comunei Viştea să punem o placă memorială în sat în amintirea părintelui protopop Nicolae Borzea. Am ascultat cu mult interes discursul preotului Alexandru Socaciu despre prietenia pe care protopopul Borzea a avut-o cu marele om de cultură Nicolae Iorga. De altfel, părintele Nicolae a fost şi un longeviv preşedinte al ASTRA Făgăraş”, a spus, printre altele autoarea cărţii, Mihalea Gârlea.

Prezent la eveniment, primarul Florin Ioani a susţinut un frumos discurs despre activitatea politică şi gospodărească a comunei pe care o conduce deja de peste 10 ani: „pe lângă activităţile curente pe care le avem la Primărie, mă ocup şi de activitatea Asociaţiei Comunelor din Ţara Făgăraşului, ce are ca scop promovarea turistică a întregului areal al zonei Făgăraşului şi nu numai. Felicităm autorii cărţii prezentate astăzi aici, mulţumesc tuturor invitaţilor care au venit la noi acasă şi ne-au vorbit extrem de frumos despre înaintaşii noştri”.

Au urmat apoi discuţii şi completări în ceea ce priveşte conţinutul cărţii, dorindu-se ca în viitor unii localnici să contribuie la îmbogăţirea materialelor din viitoarea ediţie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.