Bilanțul TSM: bucurie, lacrimi și speranță. „Tabăra din satul meu” a ajuns în 5 sate din Țara Făgărașului (foto)
150 de copii din cinci sate din Țara Făgărașului s-au bucurat de o tabără gratuită pentru copii vara aceasta, organizate de Asociația Doamna Maria Brâncoveanu a Bisericii Brâncoveanu din Făgăraș. Proiectul a fost implementat de o echipă de 17 voluntari, coordonați de pr. Ioan Paroș și preoteasa Natalia Corlean, și a fost găzduit de parohiile ortodoxe din cele cinci comunități. Finanțarea materialelor a fost făcută de cei care au sprijinit proiectul la evenimentul Bikeathon Țara Făgărașului, dar și de comunitatea bisericii menționate.
Un proiect pornit din inimă
„Tabăra din satul meu – tabere gratuite pentru copiii de la țară” a avut ca obiective: crearea unei alternative de petrecere a timpului liber în mod educativ și activ pentru copiii participanți, prin jocuri, ateliere de dezvoltare a abilităților personale, sport, comunicare, lucru în echipă, bucuria naturii; combaterea marginalizării și izolării sociale a copiilor și tinerilor din mediul rural, promovarea educației nonformale în mediul rural; stimularea liceenilor voluntari pentru a se implica activ în cele 5 comunități rurale; formarea și pregătirea lor ca animatori și organizatori ai unei tabere. Conceptul TSM presupune cazarea și masa beneficiarilor la ei acasă, ceea ce reduce mult costurile organizării. Pregătirea voluntarilor a fost asigurată de voluntarii Asociației JoyCamps Romania, iar găzduirea și hrana voluntarilor a fost asigurată de membri ai parohiilor locale.
„A fost un proiect pornit din inimile noastre în două direcții: pe de o parte copiii din zonele defavorizate ale mediului rural, care suferă din lipsa alternativelor educaționale, iar pe de altă parte tinerii voluntari ai asociației noastre care își doresc să se implice în viața comunității și au nevoie de o responsabilizare în acest sens. Acum, la finalul proiectului, nu pot decât să spun că am realizat, încă o dată, că soluția pentru copiii de la țară nu constă în ajutoarele materiale, ci în șansa la educație și dezvoltare personală. Iar astfel de proiecte le sunt de mare folos.”, ne-a spus Natalia Corlean, coordonator al proiectului TSM.
Impresii ale gazdelor:
„Proiectul Tabăra din satul meu a fost o adevărată binecuvântare pentru copiii din satul nostru. Programul a fost foarte încărcat, dar cu toate acestea copiii nu au resimțit oboseala, ci s-au bucurat din plin de toate activitățile propuse, implicându-se cu multă dăruire și energie. Feedback-ul din partea copiilor, dar și a părinților, a fost unul pozitiv. Cu toții s-au bucurat de jocuri, de faptul că au învățat să lucreze în echipă, să fie responsabili, să se accepte reciproc, dar și de faptul că au avut ocazia să participe activ la programul zilnic de rugăciune. Într-un cuvânt, această tabără ne-a învățat să fim o familie, să ne pese unii de alții.” (Pr. Alexandru Cîmpan, Bucium)
„Această acțiune ne-a întrecut așteptările. Vorbim despre copii pe care noi îi cunoaștem și cu care lucrăm, ca atare nu ne-a fost greu să observăm impactul pe care l-a avut fiecare activitate, respectiv fiecare voluntar, asupra fiecărui copil în parte. Cuvântul ce reprezintă cel mai fidel starea celor mici pe întreg parcursul taberei este BUCURIA. Copiii au simțit în aceste trei zile: ce înseamnă jocul, cântecul, dansul, râsul, rugăciunea, sportul și natura împreună. În echipă. Unii cu alții și unii pentru alții. S-au simțit și s-au privit între ei, s-au ascultat și s-au exprimat, s-au susținut și au pus umărul pentru scopuri comune. „Noi” a luat locul lui „eu” pentru trei zile. Ei au văzut și experimentat un alt mod de a petrece timpul și un alt și foarte frumos mod de a relaționa, iar noi am văzut în fiecare dintre ei entuziasm, energie, voioșie, interes și dragoste. Principala latură pe care o dezvoltă la un copil astfel de activități este cea afectivă. Nu ai cum să nu observi un copil care la începutul taberei era nemulțumit că face parte dintr-o echipă și nu din alta, că la final este extrem de fericit și mândru să spună: „TOȚI SUNTEM O ECHIPĂ!”. Au lăsat la o parte sfiala și prejudecățile și au scos la iveală emoții și cuvinte care impresionau prin sinceritate și dezinvoltură. Copiii satului nostru știu acum mai multe și pot mai mult.” (Pr. Ciprian Adomnicăi, Șoarș)
„Aș spune că voluntarii TSM au oferit copiilor dragoste necondiționată, muncă temeinică, implicare, zâmbete largi și sincere, daruri inestimabile, îmbrățișări călduroase, dăruire impecabilă din sufletele lor curate. Le-au arătat atenția cuvenită, descoperindu-le tuturor că timpul liber poate fi petrecut și altfel, că în jur avem lucruri valoroase și că emoțiile sunt mai presus de lucrurile palpabile și tendințe. Și copiii au primit Totul, de la ei! De la încredere și până la coagularea întregii echipe, de la ascultare la adunare, de la ajutor la dăruire… Schimbarea în bine a fost vizibilă, prin faptul că în prima zi nici nu se priveau, le era rușine, iar la sfârșit se îmbrățișau la orice moment de izbândă, sărind în brațele celuilalt de bucurie.
Am văzut reînnodându-se dragostea pentru ceilalți indiferent de vârstă, locație, situație sau context. Am văzut zâmbete unice, lacrimi de bucurie, acte de altruism total, frumusețea chipului curat și cascade de îmbrățișări și cuvinte curate. Au înțeles că reușita înseamnă să colaborăm unul cu celălalt, încă de la vârste fragede. Treizeci de caractere aduse în fața adevărului și tratate cu iubire, respect, înțelegere, corectare constructivă, joc, dans, ritm, educație nonformală și orientare au devenit, în numai trei zile, NOI.” (Pr. Claudiu Popa, Văleni)
„Această tabără a fost pentru noi toţi un moment de mare încercare dar şi de descoperire a bogăţiei care izvorăşte din dăruire, prietenie şi afecţiune, atât pentru organizatori, voluntari, copii, dar şi pentru noi, gazdele. Pe parcursul acestui eveniment pot să spun că s-a produs o adevărată transformare a copiilor, culminând cu momentul încheierii. Copiii trişti, agitaţi, oarecum speriaţi, neastâmpăraţi, neascultători, s-au transformat în copiii dornici de activităţi, calzi, iubitori, veseli şi jucăuşi. Intensitatea emoţiilor împărtăşite în această tabără a crescut la momentul de final, când toată lumea (copii, organizatori, voluntari, gazde), empatiza, mulţumea, râdea, plângea, simţind bucuria, dragostea, dăruirea şi căldura fiecărui suflet implicat în acest minunat proiect. Cuvintele parcă nu-şi mai aveau sensul, atât de unite erau sufletele celor care au fost în “Tabăra din satul meu” desfăşurată în satul Rodbav.” (Pr. Dumitru Nisipeanu, Rodbav)
Impresii ale voluntarilor:
„Pentru mine a fost o experiență care m-a făcut să îmi dau seama cât de importantă poate fi comunicarea și într-ajutorarea. Cu ajutorul proiectului mi-am dovedit mie că sunt responsabilă și capabilă de lucruri pe care nici nu le gândeam înainte. A fost mult de muncă, am avut nevoie de stăpânire de sine, foarte multă spontaneitate și comunicare între noi, voluntarii. Am reușit să finalizăm proiectul cu bine și cu multe amintiri frumoase, de care să ne bucurăm și noi în rând rând cu copiii care au participat.” (Andreea)
„Pentru mine voluntariatul in „Tabara din satul meu ” a fost cea mai frumoasă experiență din viata mea! M-a ajutat nespus în dezvoltarea personala, în relaționarea cu ceilalți, dar mai ales în dezvoltarea empatiei. Într-adevăr, copiii sunt foarte dificili, energici, nerăbdători, sau cu diferite probleme de la caz la caz însă, zâmbetele lor calde, inocența lor si îmbrățișările lungi și sincere mi-au dat speranța si încurajarea sa continui in ciuda tuturor obstacolelor. De asemenea, am învățat sa lucrez în echipă, dar și să susțin o echipă de copii, ca responsabil, în cele 3 zile de tabără.” (Darius)
„Echipa noastră a reușit să pună un zâmbet pe chipul multor copii privați de multe bucurii. O mare parte dintre cei mici au aflat mulțumită acestor tabere ce înseamnă cu adevărat prietenia si lucrul în echipă.” (Mihai)
„Povestea asta mi-a plămădit în suflet o stea, o speranță de schimbare in mai bine si totodată iubire in unitate și vice-versa. Această care a adus împreună atâția tineri implicați, pasionați pentru un singur scop, acela de a face bine, se numește TSM.” (Miruna)
„Pot spune din toată inima că această experiență mi-a oferit cea mai frumoasă vară din viața mea! M-a ajutat să mă dezvolt, să am încredere in mine și, indiferent de starea mea de spirit, să încerc să imi păstrez răbdarea si căldura și să găsesc calea cea mai potrivită pentru a fi de folos copiilor. Și poate cel mai important a fost că am invatat să fac parte dintr-o echipă și împreună să depășim momentele grele. Acum, la final, pot spune din tot sufletul că „Tabăra din satul meu” mi-a schimbat viața, mi-a oferit cele mai frumoase momente si amintiri si m-a facut un om mai bun!” (Nicoleta)
The specified slider is trashed. |