Nor radioactiv deasupra României – Autoritățile dau asigurări că nu există niciun pericol
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) spun că nu există date care să confirme sau să indice existenţa unor factori de risc radiologic pentru populaţia României.
ANPM şi CNCAN informează că măsurătorile făcute în ţară, din 8 august până în prezent, arată că în prezent în România nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivităţii mediului. „CNCAN, ANPM împreună cu IGSU precizează că nu există niciun pericol radiologic pentru populaţie sau pentru mediu”, arată cele trei instituţii. „În ceea ce priveşte informaţiile apărute în spaţiul public, referitoare la posibila prezenţă a unui nor radioactiv deasupra României, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) aduc în atenţia opiniei publice faptul că nu există date care să confirme sau să indice existenţa unor factori de risc radiologic pentru populaţia de pe teritoriul României sau mediu care să impună luarea unor măsuri de răspuns”, se arată într-un comunicat de presă transmis, duminică seară, de cele trei instituţii.
„La ora emiterii comunicatului, nivelul radiațiilor măsurate de către ANPM prin RNSRM se încadrează în limitele radioactivității mediului natural. CNCAN, ANPM împreună cu IGSU precizează că nu există niciun pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu”, se subliniază în comunicat.
Între timp, au apărut noi detalii despre incidentul nuclear din nordul Rusiei, care amintesc tot mai mult de reacţia autorităţilor sovietice, după catastrofa de la Cernobîl.
Angajaţii spitalului la care au fost duşi răniţii susţin că nimeni nu i-a anunţat că aceştia erau iradiaţi. Nu au fost luate măsuri speciale de siguranţă, aşa că acum unul dintre medici a aflat că a fost contaminat. 60 de cadre medicale au acceptat să meargă la Moscova pentru a fi supuse unor teste. Oamenii spun că FSB a distrus dovezile legate de incidentul nuclear şi că i-a pus să semneze contracte de confidenţialitate.
Cinci oameni au murit pe 8 august, în explozia unei rachete cu încărcătură nucleară. Abia la cinci zile de la acel moment, autorităţile au recunoscut că nivelul radioactiv din regiune a depășit de 16 ori limitele recomandate.
sursa: mediafax.ro, digi24.ro, adevărul.ro