Adormirea Maicii Domnului. Obiceiuri și tradiții
Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mare) este una dintre cele mai importante sărbători creştine, iar, pentru români, este și ocrotitoarea marinarilor, pe 15 august fiind organizate în mai multe oraşe procesiuni cu icoane şi pelerinaje, dar şi manifestări artistice.
Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica de Sfânta Maria. Mai mult de jumătate sunt femei care poartă numele de Maria cărora li se alătură cele botezate Mariana și Marinela dar și cei care se numesc Marian, Marin, Mioara, Mia, Maricica, Marina, Marilena, Mari, Mărioara, Marinel, Marousia sau Ana-Maria.
Biserica Ortodoxă marchează, pe 15 august, Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare numită în popor şi Uspenia (termenul slav) şi Sfânta Maria Mare. Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, dar mărturii despre existenţa ei nu există decât începând din secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe să se dezvolte foarte mult, mai ales după Sinodul IV Ecumenic, care a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu.
Tradiții și obiceiuri
Astăzi nu e bine să speli hainele cu mâna și nici să faci curățenie în casă. Este o zi de odihnă dedicată Fecioarei Maria, a cărei Adormire Veșnică și înălțare la Dumnezeu o prăznuim an de an. În unele sate românești, azi e ziua în care ciobanii coboară cu oile la păscut, iar acesta este principalul semn că anotimpul e pe sfârșite.
De azi, bărbații nu mai au voie să poarte pălărie sau șapcă, ci doar căciulă. Pe vremuri, cei care mai purtau pălării după 15 august erau luați în derâdere. De asemenea, tot astăzi este bine ca nici femeile să nu coase, să nu își schimbe basmaua și să nu perieze covoarele sau să spele alte lucruri din casă.
Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus își sărbătorește hramul
La praznicul Adormirii Maicii Domnului, mănăstirea „Brâncoveanu“ de la Sâmbăta de Sus își sărbătorește hramul. Mii de pelerini și credincioși sunt așteptați astăzi, la mănăstirea de la poalele Munților Făgăraș, pentru a participa la programul liturgic de hram care va începe cu sfințirea apei la fântâna din incinta mănăstirii și va continua cu Sfânta Liturghie și Sfântul Maslu la altarul din pădure.
Soborul slujitor va fi condus de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Din sobor va face parte și Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și starețul așezământului monahal, arhimandritul Atanasie Roman.