Artfestin 2019: Eugen Ovidiu Chirovici va fi desemnat cetățean de onoare al Făgărașului
Scriitorul și jurnalistul făgărășean, Eugen Ovidiu Chirovici va primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Făgăraș. Propunerea a venit în timpul întâlnirii de astăzi din cadrul festivalului Artfestin unde scriitorul făgărșean s-a întâlnit cu fanii și a vorbit despre două dintre cele mai vândute opere ale sale: Cartea Oglinzilor și Cartea Secretelor. Propunerea a venit din partea primarului, Gheorghe Sucaciu, care a ținut să-și arate aprecierea față de munca depusă de Eugen Ovidiu Chirovici.
Eugen Ovidiu Chirovici, scriitorul român cel mai bine tradus din ultima jumătate de secol, care locuiește acum în Italia, a revenit cu bucurie în orașul său natal, pentru a se alătura demersului cultural ”Art Festin Făgăraș 2019”.
În cadrul întâlnirii cu fanii, moderată de Irina Margareta Nistor, scriitorul făgărășean a vorbit despre cât de greu este să ajungi un nume cunoscut în lumea literaturii universale. Ba mai mult, el a criticat instituțiile culturale din România pe care le-a acuzat de lipsă de implicare, un motiv pentru care literatura românească nu ajunge să fie cunoscută peste hotare. Până în momentul de față, Eugen Ovidiu Chirovici este cel mai bine cotat scriitor român având un volum (Cartea Oglinzilor) care s-a tradus în 38 de limbi. Un astfel de record îl mai deține doar Un veac de singuratate, capodopera care l-a propulsat pe Gabriel García Márquez pe orbita celebrității internaționale și i-a adus premiul Nobel în 1982 și care este, în opinia unanimă a criticii – după Don Quijote de la Mancha, nemuritoarea creație a lui Cervantes -, cel mai frumos roman de expresie spaniolă din toate timpurile.
Să scrii o carte nu e deloc un lucru simplu. Pe lângă faptul că nu te poți trăi doar din asta, chiar și procesul prin care treci până ajungi la produsul final e unul lung și anevoios, spune scriitorul făgărășean.
„Practic o carte înseamnă vreo patru, cinci draft-uri succesive. De la primul care nu e o carte, e un proiect, până la ultimul care e șlefuit, după care urmează colaborarea cu agentul și cu editura.”, a declarat Eugen Ovidiu Chirovici în timpul întâlnirii de astăzi cu făgărășenii.
Mai mult, sunt unele cărți scrise în trecut care în momentul de față ar putea fi rescrise, susține autorul făgărășean.
„Un roman pe care l-am publicat acum 10 ani, l-aș rescrie. Mi se pare că e plin de erori, de greșeli, l-aș fi putut face mult mai bun.”, a mai spus Eugen Ovidiu Chirovici
Un alt aspect foarte important atunci când urmează să publici o carte, sunt părerile oamenilor din jurul tău, a celor mai apropiați, spune E.O. Chirovici
„În general am avut cam 3-4 persoane, hai să zicem poate 5 uneori, în care am foarte multă încredere și cărora le-am dat fragmente, le-am dat manuscrise când a fost cazul ș.a.m.d. Gusuturile lor sunt foarte diferite, dar oricum e imporant să știi, chiar dacă nu ești cu el sau că nu modifici după sugestiile și criticile primite. Dar ca să spun așa, părerea lor contează foarte mult.”, a mai spus E.O. Chirovici.
Întâlnirea a culminat cu o sesiune de autografe.
Eugen Ovidiu Chirovici s-a născut în urmă cu 55 de ani la Făgăraș și este considerat unul dintre cei mai traduși scriitori născuți în România.
A primit Marele Premiu pentru Jurnalism (1999), Premiul Pamfil Șeicaru (2000), Medalia de Aur a Centrului Ecumenic Internațional (2000), Premiul pentru Jurnalism al ANSVM (2002). În 2002 a fost decorat de Președintele României, Ion Iliescu, cu Ordinul “Steaua României”.
Eugen Ovidiu Chirovici deține trei titluri de Doctor Honoris Causa la Universitatea Bioterra, Bucuresti, Universitatea Aurel Vlaicu Arad, și Universitatea Oradea, este membru de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România din anul 2007 și membru al Clubului de la Berna. I-a fost decernată, în 2009, distincția „Kent Medallion” de către Alteța Sa Regală Ducele de Kent.
(Aurel CSATO)
The specified slider is trashed.