Schimbarea la față a Mântuitorului – descoperirea vieții ce ne așteaptă (video)
În fiecare an, pe 6 august, creştinii ortodocși prăznuiesc Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos, cunoscută în popor și sub denumirea de Probojenia. Această denumire provine din limba slavonă şi înseamnă „transformare” sau „schimbare.
Conform tradiției Bisericii noastre, minunea Schimbării la Faţă a Domnului s-a săvârșit cu puțin timp înainte de Pătimirile Sale, în anul 33, când i-a luat cu Sine pe Petru, Iacov și Ioan și au urcat împreună pe Muntele Taborului.
„S-a schimbat la față înaintea lor, și a strălucit față Lui că soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe că lumina. Și iată, Moise și Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El și, răspunzând, Petru a zis lui Iisus: «Doamne, bine este să fim noi aici; dacă voiești, voi face aici trei colibe: Ție una, lui Moise una și lui Ilie una». Vorbind el încă, iată un nor luminos i-a umbrit pe ei, și iată glas din nor zicând: «Acesta este Fiul Meu cel iubit; pe Acesta ascultați-L». Și, auzind, ucenicii au căzut cu fața la pământ și s-au spăimântat foarte” (Matei 17, 2-6; text paralel: Marcu 9, 2-7; Luca 9, 28-36).
„Sărbătoarea Schimbarea la Față este pentru noi o descoperire a vieții ce ne așteaptă, pe cei care îi urmăm lui Dumnezeu. Sărbătoarea de astăzi, când Mântuitorul i-a urcat pe cei trei apostoli pe Muntele Taborului, ca să le arate, de fapt, ce-i așteaptă pe cei care urcă din această viață pe treptele acestea alea nevoinței și urmării poruncilor lui Dumnezeu. Ce ne așteaptă pe noi atunci când vom deschide sau ni se va deschide ușa Raiului și vom vedea lumina și bucuria și pacea care sălăşluiește acolo. Schimbarea la Față arată de fapt, adevărata față a Mântuitorului nostru, Iisus Hristos. Nu putem spune că el s-a schimbat și a devenit altul, doar că s-a descoperit, a dat deoparte perdeaua trupului de carne și sânge care acoperea ființa Dumnezeiască și i-a lăsat pe ei să vadă că dincolo de văzut există și nevăzutul. Dincolo de întunericul acestei vieți există o lumină neapusă unde sălăsluieșc cei care trăiesc în lumină încă de pe acum. Această sărbătoare a Schimbării la Față ne arată, de fapt, că noi ne aflăm pe un drum între „deja” și „nu încă”. Este, de fapt, o arvunire a Împărăției lui Dumnezeu încă de aici de pe Pământ., a declarat Părintele Ioan Paroș, preot la Biserica Brâncoveanului „Sfântul Nicolae” din Făgăraș.
Mai mult, această sfântă sărbătoare ne arată nouă, păcătoșilor, că o viață lipsită de patimi îți poate oferi lumina și mântuirea încă de aici pe pe pământ.
„Cei care reușesc să dobândească virtuțile scăpând de aceste patimi și murdării omenești, reușesc să ajungă la un nivel de contemplare a acestei lumini încă de aici de pe pământ.”, a mai declarat părintele Ioan Paroș.
Scopul Schimbării la Faţă a lui Hristos a fost acela de a-i întări pe ucenici în credinţa că El este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu, pentru ca ei să nu fie deznădăjduiți în urma evenimentelor care aveau să se întâmple în zilele următoare.
(Aurel CSATO)