Biserica Evanghelică din Cincșor. Restul matrimonial – camera de împăcare a soților sași.
Țara Făgărașului reprezintă cu adevărat un ținut în care spiritualitatea a fost mereu parte a vieții oamenilor care au trăit de-a lungul timpului aici. Drept dovadă stau lăcașurile de cult care sunt răspândite pe întreg ținutul și care, datorită diversității etnice și religioase, demonstrează că aici oamenii știu și pot trăi armonios, chiar dacă au credințe și obiceiuri diferite. În satul Cincșor, la 15 km de Făgăraș, întâlnim una dintre cele mai impresionate biserici evaghelice forticate din zonă, Biserica Evanghelică „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Construită în stil gotic în anul 1421, biserica a servit drept lăcaș de cult comunității săsești, dar a fost și important punct de apărare al zonei.
Ansamblul bisericii fortificate este compus dintr-o biserică construită în stilul goticului târziu, clopotniță, patru turnuri de apărare și două incinte împrejmuite de către ziduri de apărare. În imediata apropiere a bisericii se regăsesc două edificii: fosta parohie evanghelică și fosta școală evanghelică. Biserica actuală a fost construită pe baza unei vechi bazilici romane cu turn (pe parte vestică), existentă încă din secolul al XIII-lea.
Altarul este din 1868 și este construit în stil baroc. Orga din Cincșor este una dintre cele mai renumite orgi bisericești din Transilvania. Orga bisericii a fost adusă de către Samuel Matz Birthalm și este datată din anul 1805. Este încă funcțională, ea fiind restaurată în urmă cu 4 ani. Concerte se mai țin, însă nu se mai cântă la orgă în timpul slujbelor deoarece singura fată din sat care știa tainele acestui instrument a plecat la facultate.
„Orga e din 1805, este o orgă barocă, a fost renovată acum 4 ani din donații și biserica a fost renovată acum 5 ani din fonduri europene. Concerte se țin, nu se cântă la orgă în timpul slujbei că nu avem organist, dar așa la evenimente, de sărbători, se cântă. În august este întâlnirea sașilor aici și atunci vine o doamnă de la Brașov care e organistă.”, povestește Iuliana Cseh, îngrijitoarea Bisericii Evanghelice din Cincșor.
În clopotniță există două clopote, unul mare datat din anul 1937 și unul mediu, datat din anul 1644. Nu există cetate săsească fără cunoscutul Turn al Slăninilor – cămara satului. După ce se ținea câteva săptămâni la saramură, toată slănina sătenilor era agățată în podul răcoros și bine ventilat, ferită de râncezeală. Reguli nescrise și cinstea binecunoscută a sașilor făcea ca fiecare să-și știe marfa și să nu poftească la slănina vecinului. Pe șoricele tablelor de slănină se încresta numele familiei, apoi se rânduiau în cârlige, după locul rezervat fiecăreia. Pe lângă Turnul Slăninilor, biserica mai adăpostea o încăpere, Restul Matrimonial, în care soții care nu se mai înțelegeau erau închiși de oamenii din sat și obligați să-și rezolve problemele și astfel să se împace și să nu-și destrame familiile.
„Când se certau soții, îi băgau acolo. Aveau o furculiță, o blidă și o lingură și un pat de o persoană. Și stăteau acolo până se împăcau. Erau obligați de comunitatea sașilor. Așa hotărea comitetul bisericii. Aia era regula peste tot. Metoda funcționa pentru că oameni chiar se împăcau.”, ne-a mai povestit Iuliana Cseh, îngrijitoarea Bisericii Evanghelice din Cincșor.
În timp ce povesteam cu doamna Iuliana, niște turiști din București s-au oprit să viziteze Biserica. Erau pentru prima oară în Cincșor deși, spun ei, vin destul de des să viziteze satele Țării Făgărașului.
„Super frumos, ceva interesant. Ne place Țara Făgărașului și revenim de fiecare dată cu plăcere pe aici. Este pentru prima oară când suntem la Cincșor. Ne-a impresionat în primul rând vechimea ei, primul impact, chiar ți se pare ceva foarte vechi și care este bine conservat. Mai e de muncă la ea, dar arată destul de bine.”, ne-a spus Florin, un turist din București.
În anul 2011 comunitatea săsească a satului mai era compusă din 22 de locuitori. Așezarea a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1377 în listele fiscale papale (Rudbertus de Parvo Promotorio), cea de a doua menționare fiind în 1434 când apare sub numele de „Kyssenk„. În secolele care au urmat, Cincșor devine un adevărat bastion pe cursul Oltului în calea popoarelor migratoare, turcilor și tătarilor. Din această perioadă timpurie datează și biserica fortificată. Localitatea a aparținut dintotdeauna de Scaunul Cincului până la desființarea sa din anul 1876.
Programul de vizitare al Bisericii Evanghelice din Cincșor este de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00, iar lunea este închis. Prețul de intrare este de 10 lei și include un tur al bisericii alături de omul care știe cel mai bine istoria locului, doamna Iuliana Cseh, un adevărat tezaur de istorie locală.
(Aurel CSATO)
The specified slider is trashed. |