Vară incendiară la propriu. Iunie 2019 a fost cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată!

sursa foto: news.ro

Avem o vară incediară la propriu. După nicio lună de când a început sezonul cald, temperaturile din termometre depășesc orice record înregistrat vreodată, cel puțin pentru luna iunie.  Luna trecută, marcată de un val de caniculă excepțională care a afectat cu precădere Europa de Vest, a fost cea mai călduroasă lună iunie din istoria inregistrărilor meteorologice, conform datelor publicate marți de către speciliștii Serviciului Copernicus. 

Potrivit acestor date privind schimbările climatice, mercurul din termometre a urcat luna trecută, în medie, cu 0,1 grade Celsius peste recordul precedent pentru luna iunie (2016) afectând în special Europa unde temperatura a fost cu aproximativ 2 grade Celsius peste valorile maxime normale. Mai multe recorduri au fost doborâte săptămâna trecută în numeroase țări europene sufocate de căldură, în special din cauza unui front de aer cald de origine sahariană. Temperaturile au depășit valorile normale sezoniere cu 10 grade Celsius în Germania, în nordul Spaniei și în Italia, dar și în Franța, unde vineri a fost atins recordul absolut pentru luna iunie, 45,9 grade Celsius. 

Experții de la Copernicus au notat că este greu de atribuit acest record „în mod direct” schimbărilor climatice, însă o echipă de oameni de știință care a analizat valul de caniculă din Franța a concluzionat marți că schimbările climatice provocate de om au augmentat de cel puțin cinci ori riscul producerii unor valurile de caniculă. Prin coroborarea datelor satelitare cu cele istorice, oamenii de știință de la serviciul european Copernicus au estimat că temperatura din luna iunie din Europa a depășit cu 3 grade Celsius media din perioada 1850 – 1900.

„Datele noastre indică faptul că temperaturile de săptămâna trecută din sud-vestul Europei au fost neobișnuit de ridicate. Chiar dacă a fost un fapt excepțional, este probabil ca în viitor să trăim mai des astfel de evenimente din cauza schimbărilor climatice”, a comentat directorul Copernicus, Jean-Noel Thepaut.

Nu doar experții de la Copernicus sunt îngijorați de datele înregistrate în ultima perioadă. Grupul de oameni de știință World Weather Attribution (WWA) a anunțat marți că schimbările climatice provocate de influența omului ar fi stat la originea valului de căldură extremă consemnat luna trecută în Europa. Mai mult, Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a anunțat săptămâna trecută că 2019 este pe cale să devină unul dintre cei mai fierbinți ani, perioada 2015-2019 devenind astfel cel mai fierbinte interval de cinci ani din istoria inregistrărilor meteorologice.

„Este prea devreme pentru a pune actualul val de caniculă abătut asupra Europei pe seama încălzirii globale, dar este “în perfectă concordanță” cu fenomenele extreme asociate emisiilor de gaze cu efect de seră”, a precizat agenția ONU.

Temperatura maximă absolută a lunii iunie în România este 42 grade Celsius, aceasta fiind înregistrată la Oraviţa, în data de 29 iunie 1938.

Așadar, suntem în luna iulie, unde în România, este cea mai căldurosă lună a anului, potrivit specialiștilor ANM. În această perioadă a anului s-a înregistrat temperatura maximă absolută în România: 44,3ºC și s-a înregistrat la Calafat, în data de 24 iulie 2007. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.