Spitalul orășenesc din Rupea devine pro viață. Nu se mai fac avorturi la cerere, ci doar în cazuri medicale grave

Într-o lume în care sănătatea devine tot mai șubredă iar avorturile devin o chestiune de normalitate, iată că apar și actele de rezistență. Spitalul Orășenesc din Rupea a luat o decizie, cel puțin, controversată pentru zilele noastre. Unitatea spitalicească a luat hotărârea de a nu face întreruperi de sarcină la cerere, ci doar în cazuri medicale grave, care pun în pericol viaţa mamelor.  Informațiile apar în raportul „Refuzul la efectuarea avortului la cerere în România” realizat de Centrul FILIA, un ONG care militează pentru egalitatea și identitatea de gen, în parteneriat cu ECPI – Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice. Potrivit legii, întreruperea de sarcină la cerere, care nu reprezintă urgenţă medicală (sarcina nu este întreruptă din evoluţie sau nu pune în pericol sănătatea mamei) este legală în România până la 14 săptămâni de sarcină şi intra în categoria serviciilor medicale la cerere.
În total, 51 de spitale din 29 de judeţe ale României nu fac deloc întreruperi de sarcină la cerere. Pe listă regăsim de la spitale mari, precum Spitalul Universitar din Bucureşti sau Spitalul Judeţean din Cluj-Napoca, până la spitale din oraşe mici, unde este posibil să nu existe alternative – alte spitale sau clinici private. De asemenea, în alte 36 de spitale din România nu se pot face avorturi la cerere în perioada sărbătorilor religioase.
Raportul arată că în doar 40 de spitale (niciunul în Bucureşti) din 24 de judeţe se pot face întreruperi de sarcină oricând.
Avortul la cerere a redevenit legal în România pe data de 26 decembrie 1989, când a fost abrogat celebrul decret nr. 770/1966, ce dusese la interzicerea aproape totală a avortului în ţara noastră şi la incriminarea lui în Codul Penal.
O decizie și mai controversată în acest sens a luat-o Organizaţia Naţiunilor Unite care recunoaște încă din 2018 că a nega dreptul femeilor la întreruperi de sarcină în condiţii sigure constituie un act de violenţă împotriva femeilor.  Cu alte cuvinte, conform rezoluției ONU, viața copilului nenăscut nu mai are nicio importanță. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.