30 de mii de puieți de șalău au ajuns în apele din jurul Oltului (foto, video)

Este deja al treilea an consecutiv de când se face repopulare cu șalău. Aproximativ 30000 de puieți au fost depuși în mai multe puncte de pe lungimea râului Olt. Au fost acoperite zonele Rucăr – Cincșor, cu balta Cincșor și la Casete, coada lacului de acumulare de la Dridif și văile Gura Văilor, Râușor, Șercaia și Părău.  Acțiunea a fost realizată de Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi  din Făgăraș, așa cum prevede planul de management

„Este al treilea an în care efectuăm repopulări cu puiet de șalău. Puietul este viguros, este sănătos, are 3-4 cm lungime, este un puiet adus din Polonia.. Cantitatea de puiet este de 30 de mii. Sper să se adapteze condițiilor noastre și bineînțeles în următorii ani, pescarii să se bucure de acest tip de pescuit. Scopul repopulării este de a asigura membrilor noștri pescari un mediu propice și cu cât mai multe specii de pește, specii diversificate pentru pescuitul recreativ.”, a declarat Sorin Șuler, președinte AVPS Făgărăș.

Puieții de șalău au fost aduși în saci din polietilenă cu oxigen. Este una din metodele prin care se transportă alevinul. Mai mult, una din condițiile principale atunci când se face repopularea este să se egalizeze temperatura apei, să nu se producă un șoc între puietul existent în acei saci și temperatura apei unde vor fi deversați.

Șalăul este un pește cu o dezvoltare relativ rapidă, mai ales în primii 4-5 ani de viață, adică până în clipa în care peștele atinge maturitatea sexuală. Un asemenea ritm se poate explica prin pofta de mâncare foarte mare a șalăului și prin viața activă de pește răpitor. Caracteristicile sale: forma corpului și a diferitelor sale părți, dantura și configurația gurii, modul în care se mișcă, coloritul etc., toate demonstrează modul de viață de răpitor al șalăului. Șalăii mai mici care ajung în cârligele pescarilor sunt numiţi “strapazani”, şi este recomandată eliberarea lor, pentru a-i lăsa să mai crească. Ritmul său de dezvoltare poate să difere de la o anumită zonă a ţării la alta, de la un anumit curs de apă la altul.

Șalăul poate fi întâlnit cel mai des în porțiunile de râu unde albia este acoperită de pietriș sau nisip curat și unde fundul râului este variat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *