Primele orașe din România unde va fi semnal 5G: București, Cluj-Napoca și Constanța

Una din companiile de telecomunicații din România a anunţat lansarea primelor abonamente 5G. Acestea asigură viteze de transfer mari în zona de acoperire 5G şi pornesc de la preţuri de 17 euro pe lună, cu trafic nelimitat de date. Interesant este faptul că există un singur smartphone compatibil 5G în oferta operatorului, modelul Xiaomi Mi Mix 3 într-o singură variantă de configuraţie, în ciuda faptului că iniţial serviciile 5G trebuiau să debuteze şi cu smartphone-uri Huawei.

Compania spune că cei care beneficiază de abonamentele 5G de mare viteză vor avea semnal doar în anumite zone din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Constanţa, fără să specifice cu precizie zonele în care au fost instalate antenele. Cel mai probabil este vorba despre zonele centrale, mai aglomerate.

Există totuși și foarte multe voci care nu își doresc implementarea tehnologiei 5G în România pe motiv că ar afecta drastic sănătatea oamenilor. Mai mult, specialiști din domeniul meteorologiei se tem că tehnologia 5G ar putea altera precizia sateliţilor în ceea ce privește furnizarea de date despre fenomenele meteo extreme, relatează un articol din ziarul britanic The Guardian.

Concret, rețelele 5G ar putea afecta senzorii hipersensibili ai sateliţilor care monitorizează schimbările atmosferice. Printre parametrii meteo înregistrați de sateliți se află vaporii de apă, ploaia, zăpada, pătura de nori și conţinutul de gheaţă.

În capitala Uniunii Europene, la Bruxelles, implementarea tehnologiei 5G a fost stopată.

„Nu pot încuraja o asemenea tehnologie, dacă standardele de radiații, care trebuie să protejeze cetățeanul, nu sunt respectate, cu sau fără 5G”. Locuitorii din Bruxelles nu sunt niște cobai, să le pot vinde sănătatea pentru profit. Nu putem lăsa loc nici unei îndoieli”,  a declarat ministrul belgian al Mediului, Celine Fremault, pentru site-ul Bruzz.be

Apar din ce în ce mai multe studii legate de pericolul pe care l-ar putea reprezenta noua era a telecomunicațiilor. 140 de articole ştiinţifice publicate numai în 2018 pe plan internaţional, evidenţiază impactul negativ asupra sănătăţii şi, mai ales efectele insuficient controlate ale acestor câmpuri electromagnetice pulsate. Se pare că scopul tehnologiei 5G este doar pentru  profituri imense pentru industrie, cancere şi boli cardiovasculare pentru cetăţeni.  Compania de asigurări Lloyds din Londra refuză să încheie contracte de asigurare a sănătăţii faţă de efectele tehnologiilor wireless 5G.

sursa: agerpres.ro, evz.ro, G4media, playtech.ro, go4it.ro

(Aurel CSATO)

One thought on “Primele orașe din România unde va fi semnal 5G: București, Cluj-Napoca și Constanța

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *