Ceremonii emoționante dedicate Zilei Eroilor la Făgăraș. FOTO-VIDEO

Cu ocazia Zilei Eroilor, sărbătorită în fiecare an de Înălțarea Domnului, în orașul nostru au avut loc două ceremonii solemne în memoria celor căzuți pe câmpurile de luptă. Astfel, de la ora 11:30, la Monumentul dedicat eroilor din curtea Bisericii „Sf. Ioan Botezătorul“ din Galați, s-a oficiat o slujbă cu depunere de coroane, în amintirea celor care s-au jertfit pentru patrie. Mai mult,  la ora 13:00, au fost depuse coroane și la Parcela de Onoare din incinta Cimitirului Nou, acolo unde au fost mutate osemintele eroilor făgărășeni.

La eveniment au participat veteranii de război, directori ai instituţiilor de învăţământ, consilieri locali, reprezentanţi ai partidelor politice şi ai unor instituţii publice, elevi şi localnici. Printre cei mai de seamă participanți s-a aflat și Gheorghe Prunduș, un veteran din Al Doilea Război Mondial care a ajuns la venerabila vârstă de 99 de ani. Cu un discernământ intact și cu o recunoștință aparte a ținut să ne împărtășească și nouă câteva amintiri din viața de soldat.

Am participat în cel de-al Doilea Război Mondial, în care am luptat în Moldova, Ungaria, Cehoslovacia. Cinstesc cum se cuvine memoria eroilor care au murit pe toate câmpurile de luptă, fie în Rusia în ofensivă, fie în defensivă, fie în Ardeal, Ungaria, Cehoslovacia, Germania în ofensivă pentru distrugerea hitlerismului. Țin să mulțumesc tuturor, în primul rând bunului Dumnezeu, că mi-a dat ani să trăiesc, să-mi amintesc lucruri plăcute și neplăcute din timpul războiului. Am apreciat ca sublocotenent de rezervă vitejia și dăruirea ostașilor români și a tuturor celor care au luptat alături de noi pentru victoria finală din 9 mai“, a declarat emoționat Prunduș Gheorghe, veteran de război .

Deși nu este făgărășean, veteranul de război în vârstă de 99 de ani iubește cu toată ființa sa meleagurile făgărășene.

Am pornit de la gradul de soldat în Batalionul 11 Vânători de munte, am urmat Școala de ofițeri de rezervă din Ploiești și București, am urmat cursurile la Centrul de Instrucție Făgăraș unde mă găsesc din 1942. În fiecare zi aproape, străbăteam drumul Galațiului până la Dealul Crucii unde ne desfășuram activitatea de instrucție. M-am înrolat fiind prizonier la ruși, m-am înrolat voluntar în Comandamentul 103 Munte, comandat de generalul Crețulescu pentru eliberarea Ardealului, Ardeal îndrăgit din care, de fapt, provin, că eu nu sunt făgărășean. Eu sunt someșan,  plantat în Făgăraș. Iubesc Șomeșul, iubesc Oltul deopotrivă.“, ne-a mai declarat Prunduș Gheorghe.

Un discurs emoționant  l-a avut și părintele Cornel Ursu, preotul paroh de la Biserica Sf. Ioan Botezătorul“ din Galați.

În primul rând este Praznicul Împărătesc dintre cele 12 Praznice ale Înălțării Domnului la cer la 40 de zile după Învierea Domnului iar peste 10 zile vom avea mărețul Praznic al Rusaliilor sau Pogorârea Duhului Sfânt. În fiecare an, s-a statornicit ca împreună cu Înălțarea Domnului să ne aducem aminte mereu și mereu de vrednicii noștri înaintași, dar mai ales de eroii patriei, căzuți pe toate câmpurile de luptă, în lagăre și închisori, cum spune însăși Ectenia. Cum spunea Eminescu, ”Timpul ia totul și totul ia timp”. De aici mi-am formulat o altă idee și o fac ca un motto, de fapt ca o rugăciune. ”Doamne dă-mi timp să mă pot bucura de oameni dragi și dă-mi Doamne, oameni dragi, să mă pot bucura de timp.” Ca o rugăciune adresată lui Dumnezeu pentru eroii neamului, primește-i tu, Mamă țară, tu care ne-ai crescut la sânul tău, care ne dai viață și morminte, pământul tău ne mângâie cu flori iar când murim tot el ne ține minte“, a mai spus părintele Cornel Ursu, preotul paroh din Galați.

A urmat apoi slujba din incinta Cimitirului Nou, la Parcela de Onoare, acolo unde sunt înmormântați eroii necunoscuți din zona noastră.

 

 

 

 

 

 

La fel de emoționat a fost și primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu.

De asemenea, cei prezenți au putut urmări și defilarea militarilor din garnizoana făgărășeană.

Începând din anul 1920, de  Înălţărea Domnului se cinstește și Ziua Eroilor, România fiind prima ţară în care au fost comemoraţi, în aceeaşi zi, atât eroii străini şi cei români. Regula nu a fost aplicată în timpul regimului comunist, când eroii erau comemoraţi în 9 mai, însă, după Revoluţie s-a revenit la data iniţială.

(Aurel CSATO)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *