Mezelurile, prăjiturile şi mâncarea fast-food cu acizi graşi, interzise până în 2021

foto> RomaniaTV.Net

O decizie în premieră a Comisiei Europene ne va schimba complet alimentaţia. Unele mezeluri, dulciuri din patiserii şi produse de tip fast-food, care conţin grăsimi periculoase, vor fi interzise până în 2021. Toate ţările din Uniune trebuie să se supună regulilor, iar producătorii de la noi se gândesc deja să schimbe reţetele. „Noi trebuie să ne refacem reţetele de fabricaţie, să vedem cu ce se înlocuieşte materia primă de până acum. Trebuie să facem calcule economice şi, bineînţeles, trebuie să facem şi probe de fabricaţie, ca să vedem cum iese produsul”, a declarat Aurel Popescu, preşedintele Rompan. Lucru confirmat ieri şi de Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.
Practic, producătorii trebuie să limiteze cantitatea de acizi trans la maximum două grame la o sută de grame de grăsime din conţinutul produselor alimentare. Grăsimile trans duc la boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, diabet zaharat, obezitate, cancer şi Alzheimer. Pentru a se feri de pericole, clienţii nu pot acum decât să citească atent etichetele şi să se gândească de două ori înainte să cumpere un produs.
Grav este că grăsimile trans sunt uneori ascunse în ingredientele anumitor produse.
„Noi cumpărăm margarină. Dacă margarina are în compoziţie mai mult de doi la sută acizi graşi nesaturaţi, producătorul trebuie să revină la ceea ce scrie în regulamentul European”, a punctat Aurel Popescu. Grăsimile trans provoacă câteva mii de decese şi în România, în fiecare an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.