Junii Becleanului, spectacol aniversar la 10 ani de existență
De 10 ani, dansurile și portul tradițional din Beclean și nu numai sunt reprezentate cu mândrie pe scenele locale, dar și peste hotare de Junii Becleanului, ansamblu născut ca să ducă tradiția românească mai departe. Întâmplarea a făcut ca în 2009, odată cu pregătirile pentru „Fiii satului“, să se adune laolaltă oameni, tineri și copii dornici să ducă mai departe jocul și portul tradițional. Și așa a început totul. Acum, la împlinirea unui deceniu de viață, ansamblul este sărbătorit cum se cuvine. Pe scena Căminului Cultural din Beclean va fi organizat sâmbătă, 16 martie, de la ora 17.00, un spectacol aniversar cu cântec, joc și voie bună.
În urmă cu 10 ani, atunci când la Beclean a fost organizată sărbătoarea „Fiii satului“, organizatorii le-au propus fraților Florin și Mihai Șerban, să pregătească copiii și tinerii din sat, pentru a evolua pe scenă. Surpriza a fost mare, pentru că s-au adunat la repetițiile pentru această sărbătoare, 35 de copii și tineri. După evoluția cu succes de pe scena evenimentului „Fiii satului“, s-a decis înființarea unui ansamblu al Becleanului.
„Povestea a început din inițiativa celor care au organizat Fiii satului în 2009, care m-au propus pe mine și pe fratele meu Mihai, să învățăm copiii din sat pentru spectacolul din acel an. I-am învățat câteva dansuri populare pe care le-am prezentat pe scenă la Fiii satului Beclean. Ideea ansamblului a venit în urma faptului că s-au strâns foarte mulți copii pentru acel eveniment, au fost 35 pe scenă, iar copiii și tinerii au dorit să rămână ca dansatori în acel grup și am format ansamblul „Junii Becleanului“, care din 2009 este condus de mine și de soția mea, Silvia“, ne-a spus Florin Șerban, instructorul Ansamblului Junii Becleanului de pe Olt.
După 10 ani de joc, voie bună, emoții, dar și de muncă din partea tuturor, ansamblul numără acum în jur de 60 de membrii: o grupă de copii, cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani și una mare, cu vârste cuprinse de la 12 și până la 40 de ani. De asemenea, din orchestra ansamblului fac parte șase muzicanți și cinci soliști cu care colaborează la diferite evenimente.
„De fapt „Fiii satului“ a fost doar începutul, pentru că greul abia după aceea a început, pentru că au urmat cerințe din mai multe părți: la Zilele Cetății Făgăraș, la Zilele Victoriei, am fost și în alte orașe din țară, la televiziuni, la TVR Cluj, la TVS Brașov. Odată ce ajungi să faci un lucru, e greu să-l păstrezi, după ce l-ai început. Am participat și la festivaluri internaționale, am fost de trei ori în Muntenegru, de două ori în Turcia, la diferite festivaluri internaționale, cu mai multe țări participante“, ne-a mai spus Florin Șerban.
Momente frumoase cu joc și cântece, cu oameni și tineri care au făcut și încă mai fac parte din Junii Becleanului, dar și cu invitați din toată comuna și nu numai, vor avea loc sâmbătă, 16 martie, de la ora 17.00, la Căminul Cultural din Beclean.
„La acest spectacol aniversar au fost invitați toți cei care au trecut prin ansamblu. Vor fi aproape trei ore de dans popular. Orchestra care e afiliată la Junii Becleanului de pe Olt va întreține partea instrumentală. Ansamblul Junii Becleanului reprezintă un simbol, este cel care duce numele Becleanului și îi face un renume în țară și peste hotare și de asemenea, perpetuează tradițiile noastre, vechi de secole“, ne-a declarat Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.
Alături de Junii Becleanului va fi prezent și Grupul Vocal din Beclean care îi va încânta pe cei prezenți cu cântecele tradiționale din comună.
În cadrul spectacolului se vor decerna diplome, vor fi proiectate imagini și înregistrări video cu ansamblul de-a lungul anilor. Spectacolul se va încheia cu o masă festivă pentru toți participanții.