Ziua Mărțișorului, marcată într-un mod inedit în Cetatea Făgăraș

365 de elevi ai Colegului Național „Radu Negru“ au creat fundița mărțișorului în Cetatea Făgăraș.

365 de copii din cadrul Colegiului Național Radu Negru au realizat astăzi, în jurul orei 12, în Cetatea Făgăraș, fundița pentru mărțișor.

Este pentru prima dată când tinerii sărbătoresc mărțișorul într-un fel atât de inedit și aduc bucurie în sufletele oamenilor la început de primăvară.

Unele tradiţii spun că firul mărţişorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia, în timp ce urca turma la munte. Asemănător Ursitoarelor care torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia torcea firul anului primăvara, la naşterea timpului calendaristic. De aceea, mărţişorul este numit de etnologul Ion Ghinoiu “funia zilelor, săptămânilor şi lunilor anului, adunate într-un şnur bicolor”.

Cele două culori sunt deschise interpretărilor: roşul poate semnifica vitalitatea femeii, iar albul – înţelepciunea bărbatului. Astfel, şnurul mărţişorului exprimă împletirea inseparabilă a celor două principii.

Acest eveniment a fost organizat de Colegiul Național Radu Negru în parteneriat cu Muzeul Țării Făgărașului ”Valer Literat” Casa municipală de Cultură Făgăraș, Echipa Dăruiește Bucurii și Red Video Făgăraș.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.