Ședință de consiliu boicotată – oameni lăsați în continuare în noroi

De ani de zile, locuitorii satelor Luța și Ludișor așteaptă ca drumul spre casa lor să fie asfaltat, pentru a nu mai fi nevoiți să ajungă în sat prin gropi și noroi. Astăzi, zeci de săteni din Luța s-au prezentat la ședința ordinară a Consiliului Local Beclean, pentru a afla motivele pentru care nu sunt urgentate aceste lucrări promise de ani de zile. Oamenii au rămas stupefiați când au văzut că o parte din consilierii locali a boicotat ședința de consiliu și au cerut secretarului Primăriei să-i dea afară.

Au trecut zeci de ani și tot atâtea promisiuni  că vor avea asfalt pe drumul spre casă. Este vorba de Drumul Județean 109 care leagă  Becleanul de satele Luța- Ludișor și Voivodeni. În urmă cu un an și jumătate au început în sfârșit demersurile, pentru ca acest drum să fie asfaltat. S-a realizat de atunci documentația tehnică, cu toate avizele necesare, însă potrivit acesteia, costul lucrării este de 24 de milioane de lei, o sumă foarte mare pe care în acest moment, Consiliul Județean nu o are disponibilă. Soluția găsită a fost transformarea drumului din județean în comunal, fapt ce ar reduce la jumătate costurile de modernizare și ar duce implicit la urgentarea lucrărilor. Acesta a fost unul din proiectele de hotărâre din ședința ordinară, aflat pe masa aleșilor locali din comuna Beclean de astăzi. Consilierii locali au fost convocați în ședință și pentru a susține acest proiect și a le explica de ce s-a ajuns la această soluție, la întâlnire au fost prezenți și vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Adrian  Gabor, consilierul județean Ioan Mareș, dar și deputatul Mara Mareș. Însă surpriză, proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local nu a putut fi votat din lipsă de cvorum: consilierii PSD – 4 la număr şi un consilier din partea UNPR nu au fost prezenţi în plen.

Ședința a avut loc în sala Căminului Cultural din Beclean și au luat parte și zeci de săteni din Luța, nemulțumiți de întârzierea lucrărilor.

Oamenii s-au arătat revoltați că lupta politică se dă pe buzunarul lor și au cerut secretarului comunei Beclean  să-i dea afară din Consiliul Local pe cei cinci consilieri absenți (patru de la PSD și unul de la UNPR)– pe motiv că pun piedici unei investiţii importante pentru satul Luţa.

Dați-i afară! Din cauza lor, noi ne chinuim! au strigat oamenii

Nu pot, că nu am cadru legal. Sunt aleșii comunei“, a răspuns primarul comunei.

Chiar sunt nemulțumită și să facă cumva să rezolve că de atâția ani suntem într-o mocirlă acolo. Noi schimbăm încălțămintea când trebuie să intrăm în  sat. Plus de asta, ar fi foarte multe familii care ar vrea să se mute acolo, dar din cauza drumului nu vin. Am o nepoată care a cumpărat teren în Luța, o vecină care voia să cumpere și nu vin din cauza drumului. Foarte urât din partea consilierilor că nu au venit. Înseamnă că aici a intervenit politicul. Nu mai e omenia și comunitatea. Să le fie rușine celor care au făcut acest lucru“, ne-a spus Maria Stan.

Eu nu înțeleg de ce nu au venit, să vedem punctul lor de vedere, să vedem de ce nu vor. Vreau să știu dacă a început campania electorală.“, a mai spus un alt cetățean, prezent la ședință.

Consilierii locali vor fi din nou convocați în ședință  și poate se vor prezenta, pentru a-și spune măcar punctul de vedere.

Pe această cale, îl rog pe domnul președinte Dunca, pentru comuna Beclean să ia măsuri și o să-l sun și personal, ca să-i aducă pe cei patru consilieri din Beclean, pentru a lua această decizie, pentru că drumul nu e nici al meu, nici al domnului primar, este al cetățenilor din Luța, Ludișor, sunt oameni care suferă. Eu sper să ajungem în ceasul al doisprezecelea la o înțelegere, pentru că nimeni nu face nimic ilegal, de aceea și durata proiectului, aproape 1 an și jumătate, pentru a face documentația tehnică. Aceasta a necesitat ridicări topo, studiu geo, sunt 27 de avize pe care le-am obținut. Întreg proiectul a fost plătit din bugetul Consiliului Județean. Dacă nu ajungem la o înțelegere, fiți siguri că o să punem în anul 2019 la finanțare pe drum județean, ceea ce costă mult mai mult, în jur de 24 de milioane de lei. Dacă era drum comunal, scădea foarte mult suma și se făcea mult mai repede. O să-l pun multianual și o să alocăm anul acesta 3-4 milioane ca să putem ține licitația pentru proiect tehnic și execuție și dacă ne ajută Dumnezeu și se deschide orice  fond european sau pe planul Național de Dezvoltare, fiți siguri că primul proiect pe care îl vom depune, va fi Luța-Ludișor- Voivodeni- DJ109.“, ne-a declarat Adrian Gabor, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov.

Eu sunt convins că până la urmă vom avea sorți de izbândă, sunt convins că acești aleși locali, chiar dacă sunt de la PSD, vor fi luminați într-un final și vor vota pentru comunitate, pentru cei care i-au ales, pentru binele celor care i-au ales. Acesta este rostul aleșilor locali, să vină în sprijinul comunității, să muncească pentru comunitate“, ne-a declarat Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

Drumul de la Luţa face legătura cu satele Ludişor şi Voivodeni, localități ce aparţin de comuna Voila. Astfel, că boicotul consilierilor social democraţi de la Beclean blochează şi proiectul de asfaltări de la Voila.

În ceea ce privește comuna Voila, vă promit că această hotărâre trece, pentru că e benefică. E o inițiativă bună, cei de la Consiliul Județean au lucrat mult la acestă temă. Dacă trece la Beclean ar fi bine pentru că hotărârea de la Voila nu are valoare dacă nu are alături și hotărârea de la Beclean. E bine dacă ne ajută și cu bani și ar fi o șansă să se termine această asfaltare.“, ne-a spus Gheorghe Osalciuc, primarul comunei Voila.

Aflată în vacanţă parlamentară, până la 1 februarie, deputatul Mara Mareş a venit la Beclean pentru a susţine acest demers.

Motivul pentru care ne aflăm astăzi la ședința de Consiliu Local Beclean este permutarea unui drum județean la statutul de drum comunal, așa încât acesta să nu mai necesite o pregătire atât de vastă cum ar necesita un  drum județean și pentru ca el să fie asfaltat cât mai curând. Este vorba despre drumul spre Luța pe care sunt convinsă că-l cunosc toți făgărășenii și care se află într-o stare foarte proastă. Iată că administrația liberală și de la conducerea județului Brașov, dar și prin domnul primar domnul Claudiu Motrescu, de la Beclean, doresc  să aducă drumul în patrimoniul comunei Beclean, așa încât acesta să fie asfaltat cât mai curând de către Primăria Beclean. Însă ne-am confruntat cu o foarte mare problemă și spun cu mare sinceritate că nu m-am așteptat nici eu, nici domnul primar, nici domnul Adi Gabor, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov și anume că: consilierii PSD de la Primăria Beclean nu s-au prezentat la ședință. Pentru un astfel de vot este nevoie de două treimi din Consiliul  Local, iar cu consilierii PNL de la Beclean, nu constituie această sumă de două treimi, așa că era nevoie și de câțiva din consilierii de la PSD, care ce credeți? Nu s-au prezentat astăzi la ședință, adică ceea ce au făcut a fost să lucreze astăzi împotriva locuitorilor comunei Beclean, și în special împotriva locuitorilor satului Luța, care au nevoie de atâția ani de zile de un drum asfaltat. Oamenii își strică mașinile, își spală mașinile foarte des și iată că pe motive politice și care nu ar trebui să existe când vine vorba de comunitate, aceștia au refuzat să vină și pur și simplu întorc spatele oamenilor din Luța și din comuna Beclean.“, ne-a spus deputatul Mara Mareș.

Legislativul de la Beclean numără 11 membri. Dintre cei şase prezenţi, consilierul ALDE Valentin Deceanu susţine că dacă se întrunea cvorumul ar fi votat pentru realizarea acestui proiect, nu înainte însă de a şti exact care este contribuţia Primăriei la costurile asfaltării.

Este o ședință a Consiliului Local, care s-a transformat într-o ședință cu locuitorii din comuna Luța. Am dezbătut un punct foarte important pentru locuitorii din Luța, adică transformarea drumului din drum județean în drum comunal. Nu se poate acest lucru, pentru că nu s-au îndeplinit condițiile legale. În principiu sunt de acord, pentru că trebuie asfaltat drumul, dar am pus o serie de întrebări pentru că nu știu exact care este efortul bugetar al comunei pentru a cofinanța această lucrare, pentru ni s-a promis că o să vină de la Consiliul Județean o cofinanțare și o parte trebuie pusă de Comuna Beclean și nu știm cât ar trebui să alocăm din buget pentru această lucrare dat fiind faptul că avem și alte proiecte în derulare pentru care trebuie să asigurăm cofinanțarea și bugetul comunei este destul de mic.“, ne-a spus Valentin Deceanu, consilier local Beclean ALDE.

Potrivit reprezentantului Consiliului Județean Brașov, mare parte din banii pentru modernizarea acestui drum vor fi tot din bugetul Consiliului Județean.

Consilierul Cosmin Leancu de la PSD, fost primar în Beclean nu a putut fi contactat pentru a explica motivul absenţei din plen. În schimb, consilierul local Laurențiu Munteanu de la UNPR spune că nu putut fi prezent la ședință pentru că a fost la serviciu.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.