Liturghie arhierească la Biserica „Sfânta Treime” din Făgăraș
În Duminica după Botezul Domnului, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat slujba Sfintei Liturghii în orașul Făgăraș, la Biserica „Sfânta Treime” împreună cu părintele protopop de Făgăraș dr. Marius Corlean și proții parohi Ion Tărcuţă și Marcel Greavu.
Trecutul acestei biserici este deosebit: În anul 1698 Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu zidește pentru românii ortodocși din Făgăraș o biserică, care la anul 1723 a fost luată de episcopul unit Pataki Ioan, cu scopul de a forța românii ortodocși să treacă la catolicism. Soția văduvă a Sfântului Constantin Brâncoveanu, protestează până la curtea din Viena, însă fără rezultat. Se obține de la împăratul Iosif al II-lea dreptul ca românii ortodocși să-și zidească o biserică nouă. În anul 1782, începe zidirea bisericii, odată cu școala din curtea acesteia. Biserica a fost terminată în anul 1783, iar turnul abia în anul 1791. Altarul a fost pictat în 1793, catapeteasma s-a sculptat și s-a zugrăvit în anul 1794, pictura naosului a fost înnoită prin pictorul Petride la 1906. Pictura este executată în stil brâncovenesc. Cea de pe iconostas, este executată pe icoane demontabile, în atelierele Patriarhiei, de către pictorul Vasile Geirghescu, în anul 1952.
Biserica a fost aproape neîncăpătoare, mulți credincioși fiind dornici să asiste la Sfânta Liturghie arhierească.
Cuvântul de învățătură al Preasfinției Sale a făcut referire la începutul propovăduirii Domnului nostru Iisus Hristos, dar și cine și cum ar trebui să fie astăzi propovăduită credința noastră strămoșească. „Pocăiți-vă că s-a apropriat Împărăția Cerurilor” cu aceste cuvinte a început Mântuitorul nostru să propovăduiască imediat după ce Sfântul Ioan Botezătorul a fost întemnițat. Domnul Hristos plecă deci din Nazaret în orașul Capernaum din Galileea. Aici nu erau numai iudei ci și oameni ale mai multor popoare, astfel că El va propovădui tuturor neamurilor ce se aflau în acele hotare. Primul deci care a propovăduit cuvântul Evangheliei a fost Însuși Cuvântul după cum ne spune Sf. Ioan Evanghelistul „Și Cuvântul S-a făcut trup și S-a sălășluit între noi și am văzut slava Lui, slavă ca a Unuia-Născut din Tatăl, plin de har și de adevăr.” Apoi au fost Apostolii și ucenicii Mântuitorului, apologeții primelor secole creștine, urmând Episcopii, preoții și diaconii în vremurile noastre, dar și călugări și mireni – cunoscători ai sfintelor canoane, evlavioși și cu frică de Dumnezeu – prin binecuvântarea ierarhului. Astăzi preotul paroh are datoria de a propovădui, de a învăța credincioșii fiind dator să aibă o viață morală, de familie exemplare, fiind un exemplu pentru comunitate, dar în același timp trebuie să fie și un fierbinte rugător către Dumnezeu. Totodată și comunitatea creștină păstorită are obligația de a ajuta preotul în misiunea sa mântuitoare.
„Să-L rugăm pe Dumnezeu ca în anul acesta pe care l-am început să ne dea putere, liniște, pentru a putea ierta, iubi și a avea dragoste față de aproapele nostru, față de Biserică și față de noi înșine. Mulțumim Înaltpreasfințitului nostru Mitropolit Laurențiu care a binecuvântat venirea mea aici în această Biserică veche din Făgăraș, pentru a sluji și ruga împreună, mulțumim lui Dumnezeu pentru anul care a trecut, pentru sărbătorile care astăzi se vor încheia, și să ne rugăm pentru anul care abia l-am început. Mulțumim și tinerilor studenți de la Teologie pentru frumoasele răspunsuri de la strană. Vă doresc ca în anul care a început să aveți multă pace, bucurie și la mulți și binecuvântați ani”, a încheiat cuvântul Său Părintele Episcop.
Părintele Marcel Greavu a adus slavă și mulțumire lui Dumnezeu pentru această zi binecuvântată, la început de an. De asemenea a mulțumit în chip deosebit Preasfințitului Părinte Ilarion Făgărășanul pentru dragostea pe care o arată de fiecare dată când vine în mijlocul acestei comunități creștine, rugându-l să transmită și Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu mulțumirile care se cuvin pentru această slujire împreună. A urat Preasfinției Sale multă sănătate, putere în propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu, așteptându-l și cu alte ocazii. A mulțumit de asemenea credincioșilor precum și membrilor consiliului parohial pentru buna desfășurare a pregătirii slujbei de Bobotează de la Cetate și a anunțat programul liturgic al următoarei săptămâni.
Preasfinția Sa a miruit pe toți cei care au participat la Sfânta Liturghie, iar părintele Gheorghe Malene a împărțit câte o iconiță din partea Preasfinției Sale ca amintirea a acestei zile binecuvântate.
(sursa: mitropolia-ardealului.ro, Autor: ierod. Cirprian Păsărică)