Nereguli grave la Maternitatea din Făgăraș. Cum își măreau considerabil veniturile câteva asistente

Nereguli grave la Secția Obstetrică Ginecologie, din cadrul Spitalului din Făgăraș. Acestea au fost descoperite în urma monitorizării mai multor secții de către conducerea unității medicale. Despre aceste nereguli ne-a vorbit Mariana Câju, președ. Consiliului de Administrație al Spitalului în cadrul  unei conferinței de presă.

Mai exact, s-a constatat faptul că 5 din cele 12 asistente din această secție erau pontate zilnic cu spor de 50% din salariu, pentru munca în blocul operator. Practic, își măreau considerabil veniturile, fără să participe zilnic la operații, timp de opt ore, cum susține Mariana Câju.

Avem două secții în maximă monitorizare în această perioadă. Astăzi, am luat chiar decizii să intre anumiți medici, care nu respectă deciziile Comitetului director, în comisia de disciplină. Și vorbim de Maternitate, unde s-a dat o decizie de comitet director, luna trecută, ca de la 1 decembrie, pe blocul operator, să nu se mai ponteze 8 ore, pentru că nu stă nimeni în blocul operator 8 ore și să obțină spor. 

Situația era așa: în blocul operator de la Maternitatea Făgăraș, până la 1 decembrie, erau cinci asistente care percepeau spor de 50% și nu pe durata operației, cum se percepe și de către medici și în funcție de complexitatea operației, ei pontează, o oră, două, ci opt ore. Erau asistente de bloc operator. Zilnic, 8 ore, luau acest spor, de 50% din salariu. Am aflat această problemă, am solicitat comitetului director, care de la 1 decembrie a luat decizia ca toate asistentele, cele 12 asistente ale noastre, care intră în blocul operator să fie pontate și să obțină acest spor, pe același principiu pe care vi l-am spus. Ai intrat în blocul operator ești plătit pentru cât ești acolo. Cele cinci erau plătite opt ore pe zi, celelalte deloc. În primul rând, nu se plătește spor 8 ore, nicăieri. Numai la Făgăraș.“, ne-a explicat Mariana Câju, președ. Consiliului de Administrație al Spitalului.

Chiar și cu o decizie a Comitetului director, situația nu s-a îndreptat la această secție, pentru că și pontajele lunii decembrie arătau la fel ca și în  lunile precedente.

S-a ajuns la comisia de disciplină pentru că după ce a dat comitetul director dispoziția de la 1 decembrie, domnii de la Maternitate s-au pontat la fel. Șefa de secție și asistenta șefă semnează pontajul. Am hotărât că se va intra în comisia de disciplină și sper că se vor lua măsuri. În primul rând pentru neaplicarea hotărârilor comitetului director. Oricum banii li se vor lua înapoi. Sunt sume mari. Dacă au în jur de 4000 de lei salariu, au încasat încă 2000 de lei spor de bloc operator. “, ne-a mai spus Mariana Câju.

Această practică este mai veche susține Mariana Câju, de câțiva ani buni.

Avem 12 asistente la Maternitate. Doar cinci erau trecute pe blocul operator, așa se împărțiseră ele. Cine avea relații se ducea pe blocul operator, cine nu avea, stătea la patul bolnavului cu 12% spor. Nu e drept. Așa zic eu“, ne-a mai spus președ. CA al Spitalului din Făgăraș.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.