Șinca Nouă, capitala cetelor de feciori
Satul Șinca Nouă a prins din nou culoare ieri cu ocazia Festivalului Cetelor de Feciori din Țara Făgărașului. 12 cete din zona noastră au defilat pe străzile satului și au prezentat un frumos spectacol pe scena Căminului Cultural, cu obiceiurile de Crăciun, din fiecare localitate.
Șinca Nouă este pentru al optulea an consecutiv gazda Festivalului Cetelor de feciori din Țara Făgărașului. Tinerii alături de primari, viceprimari, preoți, părinți și bineînțeles muzicanți au ajuns în Șinca Nouă în jurul orei 13.00. Așa cum cere tradiția, prima oprire au făcut-o la Primăria Șinca Nouă, acolo unde au participat la o ședință foto, ședință pe ritmuri de muzică, multă culoare, frumusețe și tinerețe. De la primărie, tinerii cetași au pornit într-o paradă spre Căminul Cultural din sat.
Festivalul cetelor- Sinca Nouă
Festivalul cetelor- Sinca Nouă
Publicată de Fagarasul Tau pe Vineri, 28 decembrie 2018
„Festivalul Cetelor de feciori este la a opta ediție și dacă Dumnezeu ne ajută nu o să ne lăsăm și cât timp vor fi cete de feciori în Țara Făgărașului, vom organiza festivalul. Avem 12 cete anul acesta, pentru că am socotit că dacă în medie evoluează fiecare 15 minute, cam în trei ore vrem să încheiem spectacolul, ca să trecem la faza de distracție, pentru că e dificil pentru un spectator să stea mai mult de trei ore și să privească. Încă o dată aș vrea să reamintesc că la noi nu e un festival concurs. Cetele prezintă obiceiul autentic din satul lor, așa răgușiți cum sunt feciorii. Nu invit decât cete care și-au colindat satul și toată lumea va fi recompensată iar la sfârșit, după ce se servește masa, rămânem la o seară de joc, în care toate cetele o să joace, să se cunoască între ei tinerii. E ceva frumos și îmi pare rău că atunci când eram fecior, nu se organiza așa ceva“, ne-a spus Dumitru Flucuș, primarul comunei Șinca Nouă.
„La invitația domnului primar, Mitruț Flucuș, suntem prezenți la Festivalul cetelor de la Șinca Nouă, cu celelalte cete din Țara Făgărașului. Suntem cu toții îmbrăcați în straie de sărbătoare, cu căciuli, specifice cetei, cu steagul cetei, cu portul popular și petrecem astfel sărbătorile de iarnă“, ne-a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.
Pe scena Căminului Cultural au urcat rând pe rând cetele de feciori, 12 la număr. Este vorba de cetele din Poiana Mărului, Mândra, Dridif, Beclean, Sâmbăta de Jos, Vad, Rucăr, Ucea de Jos, Viștea de Jos, Șinca Veche, Cuciulata, Șinca Nouă. De asemenea, pe scenă a urcat, ca de fiecare dată și Fanfara din Șinca Nouă. Tinerii cetași și-au prezentat în fața spectatorilor portul, dansul din satele din care provin.