O întâlnire de suflet la Berivoi, în a doua zi de Crăciun
Sărbătoarea Crăciunului este o sărbătoare de suflet, o sărbătoare a familiei, a comunității și în multe sate din Țara Făgărașului, oamenii s-au adunat pentru a petrece clipe minunate împreună. La fel s-a întâmplat și ieri, în a doua zi de Crăciun la Berivoi. Cei doi parohi din Berivoii Mici, Adrian Gheorghe Dan și din Berivoii Mari, Ioan Fusărău, au organizat o șezătoare la Căminul Cultural din sat, eveniment care a purtat titlul „Rolul meu și al tău înaintea lui Hristos, în familie și în comunitate“. Pentru beriveni a fost o întâlnire de suflet, unde au avut ocazia să discute, dar și să audă câteva povești de viață ale celor prezenți.
„Mă bucur că am reușit să ne vedem, să spargem gheața, aș putea spune. Unii dintre dumneavoastră v-ați putea aduce aminte de șezătoarea din copilărie, la care participați și de acolo, pentru următoarele întâlniri să facem cât mai autentice, aceste întâlniri ale noastre. Vă mulțumesc tuturor pentru prezenta la șezătoare. Au fost momente extraordinare, iar vinul fiert a fost binevenit. Portul popular ne-a însoțit ca pe vremuri, nelipsit de la șezătoare. S-a punctat cu deosebită implicare rolul important pe care îl avem înaintea lui Hristos, în familie și în comunitate. Multe emoții, bucurii, speranțe au fost surprinse în glas de cântare sau cuvântare. Cât de frumos este ca frații să fie împreună“, a spus pr. Adrian Gheorghe Dan, paroh la Biserica din Berivoii Mici.
„Familia înseamnă jertfă, familia înseamnă familie, înseamnă implicare iar la nivel de comunitate și la nivel de Biserică, cu toții suntem o familie. De aceea este atât de frumos, de bine și important că suntem cu toții împreună astăzi, ca o familie și dacă suntem cu toții, cum spune Scriptura: unde sunt mai mulți adunați, este și Iisus Hristos. Iată așa spun și eu, că este și Iisus cu noi și de aceea trebuie să fim bucuroși, recunoscători că am putut organiza un astfel de eveniment și totodată am dat importanță la ceea ce trebuia să dăm importanță și anume să ne facem timp să fim împreună“, a spus pr. Ioan Fusărău, paroh al Bisericii din Berivoii Mari.
Pe lângă preoții din sat au vorbit despre rolul lor în comunitate și în fața lui Hristos, Ionel Aldea, fiu al satului, „un om dedicat cititului și vieții duhovnicești, un om mărturisitor și de credință“, așa cum a fost prezentat.
De asemenea, la întâlnire a fost și o fiică a satului, Corina Beleaua, care a vorbit celor prezenți despre experiența trăită în America, acolo unde se află de cinci ani. Corina este doctorandă și predă la Universitatea din Georgia.
„O să vă mărturisesc care sunt motivele pentru care îmi doresc să mă întorc acasă. Am certitudinea că Dumnezeu este prezent aici și că oamenii reușesc să îl aducă mai aproape în comunitate. Un alt motiv este comunitatea și cel de-al treilea, ajutorul pe care și-l oferă oamenii în general. Stau de vorbă cu studenții de acolo și sunt surprinsă să văd absența lui Dumnezeu în viața lor. Mulți dintre ei au tendințe de a se sinucide, se întreabă cine-i Dumnezeu și mulți dintre ei nu sunt botezați. Tinerii noștri au o bază și pleacă la drum cu gândul că cineva îi ajută. Acel cineva e Dumnezeu, manifestat în ajutorul primit de la părinți și de la cei din jur. Esențială pentru mine e comunitatea. Ce am observat e următorul lucru: noi avem aici în fața casei garduri, curtea înconjurată de gard, lucrul acesta nu există în America. Acolo, casele sunt de sine stătătoare, nu există garduri în fața casei, dar în schimb ce există acolo, sunt gardurile între oameni. Oamenii nu se cunosc, nu se salută. Nu am întâlnit americani care să știe numele vecinului, foarte rar se întâmplă. În schimb la noi, și acum pe zăpadă, văd urmele între case, văd că lumea merge în vizită la vecinul, să stea de povești seara. Ne vizităm, ne întrebăm de sănătate și ne ajutăm când e cazul. Și acesta este un motiv pentru care vreau să mă întorc acasă. E legătura care există între oameni, lucru pe care nu l-am simțit în alte părți. Nu vreau să generalizez, dar asta e experiența mea. Un alt motiv este ajutorul. Aici oamenii se ajută. Acolo, oamenii nu se cunosc, nu știu numele vecinului, clar și nu au deschiderea de a cere ajutor atunci când au nevoie și lipsa aceasta de ajutor, îi răcește pe oameni. “, a spus Corina Beleaua.
Întâlnirea a fost cu atât mai emoționantă, cu cât au fost vizionate mai multe filmulețe educative, despre binele pe care îl putem face aproapelui nostru. Discuțiile despre tema șezătorii au continuat cu păreri și trăiri ale celor prezenți. Au luat cuvântul Vasile Vereș, Aurel Beleaua, Ioan Bărgăoanu, Florin Mândraș și Adrian Socol.
Despre rolul în comunitate a vorbit și Ana Maria Borca, președinta Asociației „Iia călătoare“. Prezentă la șezătoarea din Berivoi, Ana a povestit celor prezenți parcursul Iiei călătoare și cum viața i-a croit această misiune de a promova tradițiile noastre populare.
Întâlnirea s-a încheiat cu frumoasele colinde specifice satului Berivoi, dar și cu un vin cald, cozonac și prăjituri și nu în ultimul rând cu promisiunea ca astfel de întâlniri să fie organizate mai des, în comunitatea din Berivoi.