În seara de Sfântul Nicolae „s-a ridicat vătaful“. Cu această ocazie la Beclean s-a dat startul sărbătorilor de iarnă

În seara de Sfântul Nicolae,  în Țara Făgărașului, se adună Ceata de Feciori. Se stabilește Gazda, se alege Vătaful, se împart celelalte „roluri” (Crâşmar, Bucătar, Casier etc.) şi se transmit regulile stricte de funcţionare. De asemenea, în perioada ce urmează se tocmește muzica care îi va însoți pe cetași la colindă în seara de Ajun , dar și pe toată perioada sărbătorilor când, la căminele culturale se vor organiza jocuri și baluri.  Și la Beclean, startul sărbătorilor de iarnă, s-a dat aseară când feciorii din sat „au ridicat vătaful“. De asemenea, grupul vocal din localitate a marcat startul sărbătorilor prin câteva colinde, la bradul de Crăciun din mijlocul satului.

Beclerenii s-au adunat aseară pentru a marca și ei începutul sărbătorilor de iarnă. Membrii grupului vocal din sat au colindat lângă bradul frumos împodobit din mijlocul satului iar feciorii din sat au ales vătaful la Căminul Cultural.

În seara aceasta, cu grupul vocal și cu ceata de feciori din Beclean dăm startul sărbătorilor de iarnă, lângă bradul de Crăciun, din mijlocul satului Beclean. Ceata de feciori, conform obiceiului, ridică vătaful, își aleg vătaful.  Din păcate, observăm că în Țara Făgărașului, este tot mai dificil să se organizeze cete și feciorii din cauza costurilor mari și diverselor impedimente mai greu se adună în aceste cete și obiceiul de altădată sper să nu fie în pericol și să se organizeze astfel de cete în continuare. Ne-am implicat activ, am fost în mijlocul lor, i-am îndemânat să organizeze acest obicei și pe cât posibil și cu o parte materială din partea Consiliului Local, a Primăriei, astfel încât să nu se piardă acest obicei“, ne-a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

La ridicarea vătafului au fost prezenți și vârstnicii satului. Aceștia încearcă să transmită mai departe tradiția cetei de feciori.

Îmi aduc aminte că în 1969 am fost prima oară în ceată. Pe timpurile acelea, în ceată intrau numai feciorii cu armata făcută. Era o lege. După câțiva ani, nemaifiind feciori cu armata făcută, s-a început și intrau și alți tineri fără stagiul militar făcut. În seara de ajun de Sfântul Nicolae, ne adunam la bufetul comunei, cum era atunci, unde se ridica vătaful. Din toți 7-8, poate și mai mulți feciori, se alegea cel mai de cinste, de omenie, responsabil, care era vătaful. Apoi, în ordine ierarhică, se alegeau casierul, apoi bucătarul, al patrulea se alegea cel care știa să joace cel mai bine. Acela avea obligația de a introduce la joc toate fetele, să le joace, indiferent dacă acestea erau în ceată sau nu. Se stabilea o gazdă unde își desfășurau activitatea. Acolo, după ce se adunau în ceată, nu mai plecau acasă la mama sau la tata. Acolo, la gazdă veneau cu haine părinții, surorile, frații, pentru a se schimba. Cel care îndrăznea să plece, să fugă din ceată, era sancționat cu cinci litri de vin, cu șapte litri, în funcție de abaterea făcută.“, ne-a povestit Aurel Trâmbițaș.

La ora 19.00, la Căminul din sat au ajuns și cetașii însoțiți de fete. După ce au depus jurământul cetei și au ridicat vătaful, tinerii au început pregătirile pentru ceată. În primul rând, ei trebuie să știe să joace toate dansurile populare, specifice zonei noastre.

Este prima noastră seară când ne-am întâlnit și am vrea să mulțumim domnului primar și celor din comună care ne-au ajutat să ne păstrăm tradiția și să facem cele mai frumoase sărbători alături de cei dragi și de toți cei care vor să participe“, ne-a spus Denis Humelnicu, vătaful Cetei de Feciori din Beclean.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.