„Spiritualitate și comuniune la 100 de ani de la Marea Unire”, tema simpozionului desfășurat la Liceul Teologic Ortodox
Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Constantin Brâncoveanu“ a găzduit astăzi simpozionul cu tema „Spiritualitate și comuniune la 100 de ani de la Marea Unire” . Momentul a fost deschis de către elevii corului îndrumați de părintele profesor Malene Gheorghe.
„Cu prilejul centenarului Marii Uniri, liceul teologic ortodox și catedra de teologie în mod special organizează acest simpozion dedicat centenarului, pentru a marca acest eveniment deosebit care i-a unit pe toți românii într-o singură țară, țara noastră România. Din nefericire, vedem astăzi că suntem tot mai dezbinați, poate nu ar fi rău să ne aducem aminte de eforturile pe care înaintații noștri le-au făcut ca noi să fim așa uniți cum suntem astăzi și să prețuim mai mult acest sentiment al unității, tocmai de aceea prin muzică, prin cântec, prin teatru, prin discursuri și referate, n-am gândit că ar fi bine să aducem în actualitate acest eveniment, care s-a petrecut acum 100 de ani. Urăm tuturor făgărășenilor, tuturor românilor un călduros la mulți ani și să dea Dumnezeu să fim tot mai uniți“, ne-a spus pr. Gheorghe Malene, prof. la Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Constantin Brâncoveanu“
Printre invitați au fost Mihaela Georgeta Garlea, presedintele ASTRA, filiala Făgăraș care si-a prezentat cartea ” Chipuri din Hronicul Țării Fagarasului” , dictionar bio- bibliografic scris în colaborare cu Ioan Esan. Părintele profesor Ciprian Valentin Bilba a vorbit despre gândirea spiritual- națională a părintelui academician Dumitru Stăniloae.
„Tema esențială este centenarul 1918-2018 și ne-am gândit aici, având un liceu cu nume și cu un renume spiritual, Sfântul Constantin Brâncoveanu, să organizăm un astfel de eveniment și la noi. Evenimentul este unul extrem de colorat și provocator, pentru că am angrenat toate forțele de la teologic și pedagogic și am angrenat așa mai multe discipline. Avem și poezie, avem cântece, avem instrument muzical, vor fi și colinde, cântece patriotice. Avem invitați deosebiți, doamna președintă a Asociației Astra, Mihaela Georgeta Gârlea, doamna Viorica Bica, de la Biblilioteca Municipală, domnul profesor Comaromi, profesor de istorie, care va prezenta un punct de vedere al specialistului pentru acest moment“, ne-a spus pr. Ciprian Bâlbă, profesor la Liceul Teologic Ortodox „Sf. Constantin Brâncoveanu“
Așadar, nu a lipsit nici momentul istoric al marii uniri, prezentat sub forma power point a profesorului de istorie, Comaromi Cristian. Directorul Bibliotecii Octavian Paler , Bica Viorica a vorbit despre cartea lui Ioan Mandrea ” „Drumul spre unire” . Momentul a fost completat de recitări de poezii patriotice de către eleve din clasele a 6- a A și a 8 -a A, îndrumați de profesoara Dull Zsuzsa . În final, directorul adjunct a concluzionat momentul istoric prezentat iar simpozionul s-a încheiat în note de colinde, decembrie fiind și luna binecuvântată a nașterii Domnului Iisus Hristos.
https://www.youtube.com/watch?v=VY5-c0zfG_Q&t=35s