Zeci de copii din Făgăraș au primit Pașaportul lui Științescu

Astăzi, micii exploratori, elevi din Țara Făgărașului, care au realizat proiecte în cadrul Fondului Științescu, și-au dat întâlnire la Casa Municipală de Cultură. Au luat cu ei și au prezentat tuturor celor de față, proiectele care i-au fascinat și la care au contribuit alături de îndrumătorii lor. Fundația Comunitară Țara Făgărașului le-a vizat cu această ocazie  Pașaportul lui Științescu, dar i-a și premiat.

Sala mică a Casei Municipale de Cultură a fost astăzi neîncăpătoare pentru zecile de elevi, veniți să-și prezinte proiectele. Cei de față au avut ocazia să vadă cum se realizează produsele cosmetice, în cadrul atelierului „Natural Beauty“ al Liceului Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea“.

„Proiectul se numește Natural Beauty“, este un proiect prin care îi învățăm pe elevii noștri să-și facă singuri articole de cosmetică cum ar fi:  creme, balsam de buze, deodorant solid și alte lucruri de felul acesta. Proiectul s-a născut din dorința de le ajuta pe elevele noastre să găsească o cale să-și producă singure articole de cosmetice sănătoase, pentru că anii trecuți, unele dintre fete au dezvoltat alergii de la unele creme și m-au întrebat ce să facă și atunci le-am spus să facem noi creme și așa s-a născut acest proiect“, ne-a spus Luminița Husac, profesor la Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea“.

De asemenea au avut ocazia să ghideze roboței, să facă exerciții cu instrumente de laborator, în observarea microparticulelor, să participe la tăierea și lipirea aeromodelelor, la repicarea răsadurilor, să alcătuiască un puzzle cu sistemul solar, să  construiască din lemn forme sau corpuri geometrice, să observe la microscop lumea fascinantă a nevertebratelor, să facă exerciții de bază în ale electronicii prin utilizarea kitului Arduino.

 

Cercul de științe „Magia științei“ de la Colegiul Național Radu Negru, „Laboratorul din curtea școlii de la Școala Gimnazială „prof. dr. Ioan Cerghit“ din Hârseni și Micii Horticultori, tot de la Școala Gimnazială „prof. dr. Ioan Cerghit“, Hârseni, sunt proiectele noastre. Activitățile au fost foarte interesante, atractive, copiii au dorit din ce în ce mai mult să participe, își doresc ca proiectele să continue și în viitor, le-au plăcut să planteze flori, legume, să se joace cu tot felul de instrumente de măsură, să vadă cum se schimbă culorile, prin ochii chimiei, să învețe despre o viață sănătoasă, activități sportive. Au fost pentru toate proiectele, activități interesante și de succes cu foarte multe activități interdisciplinare“, ne-a spus Monica Grosu, profesor la Colegiul Național „Radu Negru“ și la Școala Gimnazială „prof. dr. Ioan Cerghit“, Hârseni.

„Proiectul nostru se numește „Ne jucăm, explorăm, învățăm“. Prin acest proiect am cumpărat materiale diverse la care copilașii noștri nu aveau acces, materiale noi, interesante, atractive pentru ei și am explorat mediul înconjurător. Am făcut diverse elemente după cum vedeți am făcut un sistem solar, am fost la Poiana Narciselor, dar și la Sibiu și le-am oferit copiilor noștri, care vin dintr-un mediu dezavantajat, activități interesante și i-am atras către științe“,ne-a spus Elena Pleșa, coordonatorul proiectului, de la Colegiul „Aurel Vijoli“.

Copiii au fost foarte atrași de activități și doresc să continuăm, chiar dacă proiectul Științescu s-a încheiat, noi o să continuăm toate activitățile. „Iarba verde de acasă“, să continuăm cu activitățile de astronomie și „Cercul de biologie“, cu activitățile din laborator, cel de microscopie, cel cu microscopul stereoscopic, studiul nevertebratelor și când se face vreme bună, ieșim iarăși în teren. Activitățile practice sunt foarte importante, pentru că treptat, treptat am încercat să introducem activitățile acestea în timpul orelor de curs, să le redăm lor timpul liber de după-amiază și pentru că avem echipamentele necesare, să le folosim în timpul orelor și nu extrașcolar și am constatat că le oferă  o mare plăcere de a învăța“, ne-a spus Cristina Dudan, profesor de Biologie la Colegiul Național „Radu Negru“.

Din anul 2016, Fundația Comunitară Țara Făgărașului a  finanțat 23 de proiecte în valoare totală de peste 185.000 lei. Elevii au descoperit aplicabilitatea științelor dincolo de formulele învățate pe de rost. Elevi, studenți, profesori, cercetători, făgărășeni  pasionați de științe și oameni dedicați din organizații nonguvernamentale, cu toții au petrecut peste 5.000 de ore derulând activități voluntare, ca elevii din Țara Făgărașului să se apropie de științe, prin practică.

„Suntem la finalul celei de-a doua ediții a lui „Științescu“. Suntem fericiți că proiectele și-au dus la bun sfârșit activitățile, copiii sunt foarte entuziasmați de ceea ce au învățat, entuziasmați de faptul că au văzut că a învăța științele exacte nu este doar un lucru plictisitor nu trebuie să învețe doar formule, noțiuni teoretice, ci aceste noțiuni pot fi aplicate în viața de zi cu zi, le-au găsit utilitatea. Prin fondul Științescu, sperăm să creștem noi generații de inovatori, sperăm ca aceste generații de tineri să rămână la noi, în Țara Făgărașului, aceasta este speranța noastră. Observăm pe zi ce trece că multe meserii dispar, apar altele noi și domeniul acesta al științelor exacte este unul foarte important și cu siguranță de viitor“, ne-a spus Cristina Muntean, reprezentant Fundația Comunitară Țara Făgărașului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.