Se strâng semnături pentru „Oameni noi în politică“

Făgărășenii sunt așteptați să susțină și să semneze inițiativa cetățenească de reformă a legislației electorale, „Oameni noi în politică”,o inițiativă susținută de 27 de organizații civice și 4 partide politice, care are ca scop îmbunătățirea accesului la vot, a reprezentativității și legitimității aleșilor și a regulilor de acces la viața politică. Campania a fost lansată ieri și la Făgăraș, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la sediu USR.

Este o campanie a 27 de organizații civice și a patru partide politice: USR,  RO +, PACT și POL. Este din nou o inițiativă cetățenească, de data aceasta legislativă. Vrem să schimbăm legile electorale, să reformulăm legislația electorală în mai multe sensuri, în așa fel încât votul cetățenilor să conteze mai mult și reprezentativitatea aleșilor să fie mai bună. Pot să enumăr câteva prevederi. În primul rând, cerem revenirea la alegeri în două tururi de scrutin pentru primar, vrem să fie eliminate pragurile la europarlamentare și la locale, vrem să scadă numărul de semnături și pentru partide ca să poată participa la alegeri, ceea ce ar facilita accesul partidelor noi, vrem ceea ce se numește listă deschisă, adică astăzi votăm pe listă, cum e la Parlament, să putem să punem ștampila în dreptul persoanei pe care o preferăm ,  atunci partidele să fie obligate să și le ordoneze în acea ordine.“, a spus Irineu Darău, președintele USR Brașov.

La cortul amplasat în apropierea BIG-ului, voluntarii îi vor aștepta pe făgărășeni să semneze această nouă inițiativă.

„Avem cortul în centrul Făgărașului, am demontat fețele pentru o zi -două, pentru că bătea foarte tare vântul, le vom monta la loc și în măsura în care vom avea timp și vom avea voluntari, vom strânge semnături, pentru că în Făgăraș nu sunt alte organizații care ne ajută, deci vom strânge noi și vom centraliza la Brașov. Îi invităm pe oameni, pentru că nu vom putea, fiind și mult mai frig, chiar atât de mult să stăm la cort, să strângă pe cont propriu 5-10 semnături și să ni le aducă atunci când pot“, a mai spus Irineu Darău.

Pentru această inițiativă sunt necesare cel puțin 100.000 de semnături în 6 luni, din cel puțin 11 județe și Municipiul București. Odată strânse semnăturile, proiectul și expunerea de motive se înregistrează la Parlament iar Parlamentul înaintează propunerea către CCR pentru controlul de constituționalitate.  Urmează  procedura parlamentară, cu dezbateri în comisii și vot în plenul Camerei Deputaților și al Senatului. Propunerea legislativă, adoptată va fi trimisă Președintelui spre promulgare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.