Concluzii în urma vizitei în Germania a delegației din Țara Făgărașului

Săptămâna trecută, mai mulți primari din Țara Făgărașului, dar și reprezentanți ai mediului privat din Țara Făgărașului, au participat la o vizită de lucru cu ,,Asociația Rețeaua intercomunală pentru dezvoltarea zonei rurale Auerbergland – Bavaria – Germania”. A fost o primă acțiune, după ce în primăvara acestui an, Asociația Centrul Regional pentru Dezvoltare Durabilă și Promovarea Turismului – Tara Făgărașului ( care este asociația a 22 de comune plus un oraș din Țara Făgărașului) și Asociația Proturism Țara Făgărașului ( Asociația operatorilor privați din Tara Făgărașului) au semnat un protocol de colaborare.

Așadar, timp de cinci zile au avut loc întâlniri și discuții pe teme de strategie locală și regională, economie turistică, instrumente de marketing, finanțare și dezvoltarea infrastructurii turistice din zona Țării Făgărașului.

Scopul principal pentru care am organizat această vizită a fost de a convinge și de a câștiga un partener de valoare în proiectele microregiunii Țării Făgărașului. Dorim să învățăm de la cei mai buni iar în final acest parteneriat între autoritățile românești și autoritățile germane să se concretizeze prin realizarea unor proiecte de dezvoltare comune. Oficialii germani și-au exprimat dorința și deschiderea pentru a colabora cu autoritățile din Țara Făgărașului pe viitor. Ne-am întors cu idei mai clare despre cum trebuie să acționăm pentru turismul din zona Țării Făgărașului, în zilele ce urmează vom avea deja prima întâlnire cu reprezentanții celor două asociații ( public și privat) pentru a stabili primii pași concreți care se vor face în acest demers“ , ne-a declarat Ioana Bogdan, director executiv la Asociația Centrul Regional pentru Dezvoltare Durabilă și Promovarea Turismului – Țara Fagarasului.
 
foto. facebook

În Germania, în landul Bavaria, există o zonă asemănătoare cu a noastră. Sunt de asemenea organizați, ca primăriile din Țara Făgărașului, într-o asociație. Am fost acolo ca să luăm exemplu cum funcționează ei, cum au ajuns la o dezvoltare din punct de vedere turistic, iar eu am fost în vizită de lucru pentru a găsi un partener, pentru a accesa fonduri direct de la Bruxelles, pentru o strategie de dezvoltare economică a întregii Țări a Făgărașului. Am discutat acolo cu domnul primar, a doua zi m-am întâlnit cu președintele asociației. Am prezentat în mare parte strategia Țării Făgărașului și urmează să ne întâlnim, să încheiem un parteneriat iar pentru exercițiul de finanțare 2020 -2024, să accesăm aceste fonduri, pe această strategie“, ne-a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

 

„Am făcut o deplasare la o altă asociație similară de 14 comune din Germania, din Bavaria, pentru a ne documenta de modul de promovare turistică a unei regiuni și vreau să vă spun că a fost chiar o deplasare foarte reușită, cu foarte multă muncă, am stat ca la școală. De când am fost student nu am mai stat atât la cursuri, cu pauză de un sfert de oră la prânz iar eu sunt foarte încântat. În primul rând pentru că am avut o prezență mare de primari din Țara Făgărașului. Evident că din delegația noastră, în afară de asociația de primari, a fost și asociația Proturism, asociația mediului privat. Scopul nostru este să transformăm Țara Făgărașului într-o destinație turistică de mare succes, pe niște baze sănătoase, promovând pachete de turism bine justificate și deși la momentul acesta pare greu de crezut, în câțiva ani vrem să depășim ca număr de turiști Branul sau alte zone din România. Eu nu am cunoștință ca pe undeva să se mai facă promovare puternică cum avem noi de gând să o facem a unei zone întregi. Am convenit cu colegii mei, ceilalți primari din Țara Făgărașului, să nu ne mai promovăm de acum comunele noastre. Nu o să mai vorbim de Șinca Nouă, Comăna, Viștea, vorbim toți doar de Țara Făgărașului și văzând rezultatele pe care colegii noștri le-au avut într-o zonă care nu are resurse mai mari decât noi, pentru  ceea ce noi avem în Țara Făgărașului ca resurse naturale, culturale sau altă natură, îi depășim. Trebuie numai să fim organizați și am învățat cum putem face“, ne-a declarat Dumitru Flucuș,primarul comunei Șinca Nouă.

După această primă întâlnire, urmează și una la noi, în Țara Făgărașului.

Urmează o vizită și în România, pentru că după ce am prezentat ce intenții avem noi, vor veni să ne cunoască și ei și probabil ulterior, dacă suntem suficienți de credibili, vom încheia acest parteneriat și vom merge împreună pentru finanțare“, a mai spus Gheorghe Sucaciu.

Și dacă în mediul online au apărut tot felul de discuții legate de costurile acestei vizite, primarul Făgărașului a declarat:

„Am stat două zile, biletul de avion l-am plătit eu, la fel  și masa, și cazarea“.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *