Țara Făgărașului

Noul pod de la Comăna, finalizat până în 30 septembrie 2019

foto: facebook

După aproximativ trei luni de la prăbuşirea podului de peste Olt, dintre Comăna şi Crihalma, firma care va construi un nou pod de beton a început lucrările la organizarea de şantier, scrie bzb.ro. Săptămâna viitoare va fi predat amplasamentul, iar firma va începe lucrările propriu zise.
Lucrările sunt finanţate din fondul de urgenţă al Guvernului, iar proiectul este implementat de Compania Naţională de Investiţii.

Începerea lucrărilor la pod a fost anunţată joi, într-o conferinţă de presă organizată la primăria Comăna, la care a participat prefectul Braşovului, Marian Rasaliu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Gabor, primarul comunei Comăna, Viorel Grusea, dar şi  reprezentantul constructorului.  „Preconizăm ca în jurul datei de 20 august 2019 să deschidem podul circulaţiei pietonale, iar în jurul datei de 30 septembrie 2019 să permitem şi circulaţia cu mijloace auto. Pe şantier vor fi în jur de 40 de muncitori care vin de la firma noastră din Oneşti, dar vom angaja şi localnici, estimarea noastră fiind că vor fi în jur de 15 persoane. În ceea ce priveşte utilajele, vom avea trei excavatoare pe şenile, două buldoexcavatoare, patru autobasculante, macarale de 40 t şi de 60 t şi alte utilaje”, a declarat Valerian Dascălu, reprezentantul constructorului, citat de bzb.ro.
Noul pod va fi realizat mai în amonte de cel care a fost luat de ape. Rampele de acces vor avea înălţimea maximă de 6 metri, iar pe sub acestea vor fi realizate podeţe tubulare, care să permită scurgerea apelor, în cazul unor viituri. Totodată, deschiderile noului pod (distanţa dintre piloni) vor fi mari, astfel că nu se vor mai forma baraje de gunoaie, crengi şi arbori. Conform proiectului tehnic realizat de Consiliul Judeţean Braşov, încă de anul trecut, noul pod va fi din beton, va avea o lungime de 86,60 metri şi rampe de acces cu o lungime de 640 de metri. Lăţimea părţii carosabile va fi de 7,8 metri. De asemenea, podul va avea trotuare cu lăţime de un metru. Pe noul pod se va putea circula cu o viteză maximă de 60 km/h.

În timpul conferinţei de presă, primarul liberal al comunei Comăna, Viorel Grusea, a afirmat că în cazul acestui proiect nu s-a ţinut cont de culoarea politică. „Lucrurile s-au mişcat foarte repede. Prefectura a declarat rapid starea de alertă la Comăna, iar Consiliul Judeţean obţinut foarte repede autorizaţiile necesare şi a transmis urgent documentaţia la Bucureşti (podul este pe Drumul Judeţean 104 K – n.r.). În scurt timp, compania Naţională de Investiţii a organizat licitaţia, a fost semnat contractul, iar acum suntem în situaţia de a anunţat începerea lucrărilor. În cazul acestui proiect nu s-a ţinut cont de culoarea politică”, a afirmat Grusea.
Mai mult pe bzb.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *