Făgărașul se pregătește de „Săptămâna mobilității europene“

Ca în fiecare an, Făgărașul face pregătiri pentru „Săptămâna mobilității europene“, care va avea loc în perioada 16- 22 septembrie. În acest sens, în orașul nostru vor avea loc mai multe activități, în care sunt implicați copiii din grădinițe și școli. De asemenea, se are în vedere închiderea unei străzi pentru organizarea unor activități care să atragă atenția asupra reducerii poluării, prin deplasarea cu mijloace de transport sustenabile: transportul în comun, bicicleta și mersul pe jos. 

Astăzi, în sala de ședințe a Primăriei Făgăraș a avut loc o întâlnire cu reprezentanți ai instituțiilor din Făgăraș, care vor lua parte la aceste activități dedicate „Săptămânii Mobilități Europene“.

„Astăzi, 3 septembrie, ne întâlnim pentru a propune acțiuni ce se vor desfășura în săptămâna mobilității europene. Încercăm să stabilim măsuri pe care le putem lua privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon, cum ar fi închiderea unor străzi și transformarea lor în străzi pietonale. Instituțiile școlare vor debuta cu „Jocul Șarpelui în trafic“, un joc care are același obiectiv, de a-și modifica modul de deplasare spre școală a copiilor și nu numai a copiilor, ci și a părinților, bunicilor. Dorim ca cetățenii să înțeleagă acest lucru, să fie alături de noi și să renunțe în această săptămână la mașina personală, eventual să folosească mașina partajată, transportul public, bicicleta, orice alt mijloc mai puțin poluant“, ne-a declarat Dacia Săpătoru, consilier la Biroul Energetic din cadrul Primăriei Făgăraș.

Cât despre rezultatele acestor campanii anuale în orașul nostru:

Am constatat că am și colegi de serviciu, care în această săptămână renunță la mașina personală și vin cu bicicleta sau pe jos, sau își împart mașina personală cu alți colegi. Se dorește încet, încet să ne adaptăm acestor schimbări climatice, să înțelegem că folosirea mașinii în timpul săptămânii nu este atât de benefică și putem face economii: și de bani și de sănătate, pentru că dacă mergem pe jos este un lucru sănătos“, ne-a mai spus Dacia Săpătoru.

Fiecare ediție a Săptămânii Mobilității Europene  pune accentul pe o anumită temă legată de mobilitatea durabilă. Tema din acest an este „Combină și deplasează-te !”.
Cu această ocazie, se promovează soluțiile de mobilitate partajată și se evidențiază beneficiile unor mijloace de transport mai puțin poluante, din cadrul proiectului european Civitas Prosperity.
Campania europeană de promovare a mobilității urbane durabile, reprezintă o oportunitate perfectă de a explica provocările cu care se confruntă orașele în efortul lor de a opera o schimbare la nivel comportamental și de a avansa pe calea elaborării unei strategii mai durabile în materie de transport.

Autoritatea locală, încurajează anual, organizarea de activități destinate creșterii gradului de conștientizare cu privire la multimodalitate, respectiv utilizarea unor moduri de transport diferite pentru deplasări diferite în cadrul rutinei săptămânale, precum și lansează măsuri permanente destinate îmbunătățirii situației transportului durabil în Municipiul Făgăraș.

(Mihaela BĂRGĂOANU)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.