Sărbătoarea Buzduganului, la Drăguș
Drăgușenii au sărbătorit astăzi sfârșitul secerișului, prin obiceiul străvechi „Buzduganul“. Ajuns la cea de-a 11-a ediție, evenimentul a adunat zeci de localnici îmbrăcați în costume tradiționale, dar și invitați, dornici de distracție.
Obiceiul Buzduganul este foarte vechi și este un fel de răsplată a preotului față de enoriașii care i-au lucrat, i-au făcut zile de clacă, care au lucrat pe averea lui. Obiceiul s-a păstrat până înainte de CAP. După ce nu a mai fost obiectul muncii, pământul, acest obicei s-a transformat. Șefii de brigadă erau doi buni gospodari și organizau un fel de petrecere după ce terminau treburile CAP-ului. Acest lucru a fost de mare valoare pentru că celor mai tineri le-a venit la cunoștință că a fost un astfel de obicei. Iar în urmă cu 11 ani a fost reluat acest obicei și transformat și în sărbătoare a satului.
„Este a 11-a ediția a sărbătorii „Buzduganului“, în an centenar și ne-am străduit să facem și în acest an, acest eveniment. Cu ajutorul comunității locale, am reușit să-l organizăm; avem parte și de o vreme favorabilă și ne bucurăm că a venit lumea să vadă acest obicei. În cadrul programului am organizat deschiderea labirintului din lanul cu porumb, pentru ca cei mici să se bucure de acesta“, ne-a spus Cornel Greavu, primarul comunei Drăguș.
După prezentarea obiceiului Buzduganul, pe scena sărbătorii au urcat mai mulți interpreți de muzică populară atât din zona noastră, cât și din alte zone ale țării. În zona Drăgușel, acolo unde a continuat petrecerea de la scenă, au fost prezenți și comercianții cu mici și bere.