Mii de oameni la Mănăstirea Sâmbăta de Sus

foto: Jandarmeria Brasov

Praznicul „Adormirea Maicii Domnului” adună an de an, la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, mii de pelerini din Țara Fgărașului, dar și din alte părți ale țării. Aceștia poposesc aici pentru a trăi clipe de înălţare duhovnicească şi a afla mai multe despre istoria acestor locuri binecuvântate, dar greu încercate de vicisitudinile vremurilor trecute.

Liturghia a fost oficiată la altarul din pădure de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului şi PS Ilarion Făgărăşanul, arhiepiscopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului împreună cu un sobor de preoţi, însă nu înainte de a sfinţi apa fântânii din curtea mănăstirii.

Pentru întărirea Ortodoxiei în Transilvania, aflată sub dominaţia habsburgilor, domnitorul Constantin Brâncoveanu a transformat şi reorganizat vechea mănăstire de la Sâmbăta de Sus, cu călugări sihaştri, într-o mănăstire mai mare cu viaţă de obşte, spre a da mărturie în timp despre unitatea de neam şi de credinţă a românilor de pe ambele versante ale Carpaţilor. A ştiut bine domnitorul iubitor de Dumnezeu că noi, oamenii, suntem pelerini pe acest pământ. La praznicul „Adormirea Maicii Domnului”, 15 august 1714, când domnitorul împlinea 60 de ani, la Constantinopol a avut loc martiriul său împreună cu cel al fiilor săi. Se sfârşea, astfel, pelerinajul pe acest pământ al domnitorului iubitor de viaţă veşnică.

La Mănăstirea Brâncoveanu a fost stareţ, timp de patru ani, părintele Arsenie Boca, considerat de mulţi dintre credincioşii creştini ortodocşi „Sfântul Ardealului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.