Greu cu civilizația! Ce mai aruncă făgărășenii la tomberon?

Nu mai este o noutate faptul că mulți dintre făgărășeni se debarasează de mobila veche, electrocasnice, geamurile sau resturile de la amenajările de construcție, lângă containerele pentru deșeurile menajere. Zilnic, angajații Salco Serv adună de lângă containere astfel de deșeuri, care nu ar trebui să fie depozitate aici. Însă, depozitarea acestor deșeuri va fi și mai drastic sancționată. Reprezentanții societății de salubritate, împreună cu cei ai Primăriei Făgăraș, lucrează la un regulament care va specifica acest lucru.

La primele ore ale dimineții, multe din containerele menajere din Făgăraș sunt ticsite atât în interior, cât și pe lângă acestea, de saltele, boxe, geamuri, chiar și vase de WC. Cu toate că făgărășenii nu au voie să arunce astfel de deșeuri, pentru că riscă sancțiuni, sunt mulți care nu țin cont de reguli.

Din păcate nu se păstrează curățenia. De multe ori nu se vede acest lucru, pentru că noi, în fiecare dimineață, mergem și luăm deșeurile respective. V-am prezentat niște poze cu deșeurile care se strâng pe lângă containerele amplasate pe raza municipiului. S-au amenajat și platformele respective, închise, tocmai în ideea de a ascunde respectivele deșeuri, de a le izola, de a fi mai igienic. Dar din păcate, mai ales în această perioadă, când, probabil și pentru că se întorc făgărășenii acasă și își schimbă mobila, își schimbă geamurile, fac construcții, și toate deșeurile le regăsim prin containere sau pe lângă acestea“, ne-a spus Dragoș Bârsă, directorul Salco Serv SA.

Acum se lucrează la un regulament de salubritate care va ajunge pe masa Consiliului Local, dar și în dezbatere publică. În cadrul acestui regulament, vor fi incluse și măsurile ce vor fi luate în cazul făgărășenilor care depozitează ilegal aceste deșeuri, lângă containerele menajere.

„Și până acum cei care aruncau astfel de  deșeuri au fost sancționați, dar acum vor fi mult mai bine monitorizați cei care nu respectă regulile acestea de bun simț, până la urmă. Vor fi sancționați, acum lucrăm împreună cu cei de la Primărie, la un regulament de salubrizare în Municipiul Făgăraș. Acesta va fi supus dezbaterii publice, probabil chiar începând cu luna aceasta. Va fi trecut prin Consiliul Local și dacă se aprobă va fi supus dezbaterii publice și chiar îi invităm cu această ocazie pe făgărășeni să vină, să-și spună părerile, să vină cu idei noi, soluții, care ar fi utile pentru toată lumea, atât pentru noi, cât și pentru ei, care sunt direcți afectați de acest lucru“, ne-a mai spus Dragoș Bârsă.

Pentru aceste deșeuri care nu sunt menajere, făgărășenii trebuie să achite o taxă suplimentară.

Pe de altă parte, sunt și făgărășeni care merită felicitați. Este vorba despre cei care au început să colecteze gunoiul selectiv. Potrivit sursei citate, dacă înainte se ridicau acele clopote pentru gunoiul selectat, o dată pe lună, acum se ridică și de două ori pe săptămână.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *