Maşini multe, parcări insuficiente

În Făgăraş, conducătorii auto găsesc din ce în ce mai greu un loc de parcare, mai ales în timpul orelor de vârf. Cea mai aglomerată zonă în timpul zilei este zona centrală – în apropierea  Pieţei Agroalimentare şi a fiscului. Pentru a găsi un loc de parcare disponibil, şoferii sunt nevoiţi să se plimbe din sens în sens giratoriu până când un alt conducător auto decide să elibereze locul. În schimb cele mai multe locuri de parcare au fost amenajate în zona Corso – Stejarului. În ultimii doi ani la Făgăraş s-au amenajat 191 de parcări.

Sunt aproximativ 5000 de locuri de parcare de reședință în Făgăraș, amenajate și numerotate. Sunt cartiere în oraș unde sunt suficiente locuri de parcare, dar sunt și cartiere unde nu sunt destule, cum ar fi Castanului. Acolo, nu sunt suficiente. În ultimii doi ani, s-au amenajat foarte multe parcări. În zona Corso-Stejarului, anul acesta s-au amenajat 191 de locuri de parcare“, a spus Andrei Filip – consilier  la Compartimentul acorduri, autorizaţii, libera iniţiativă, comercial, activitate de transport în comun şi taxi, din cadrul Primăriei Făgăraș.

Pentru un loc de parcare – făgărăşenii plătesc 50 de lei pe an. Au existat situaţii, când la licitaţiile organizate de Primărie, s-au dat pentru un loc de parcare sume cuprinse între 350 şi 400 de lei pentru a stăpâni timp de un an zona preferată pentru ca maşina să fie atent supravegheată de proprietar. Administraţia publică locală – împreună cu comisia de circulaţie intenţionează să găsească soluţii pentru amenajarea de noi parcări. Însă taxele anuale pentru parcare trebuie plătite, în caz contrar, în termen de 30 de zile locul este atribuit altui proprietar de maşină.

„Contractele se încheie pe 3 ani de zile, cu achitarea anuală a taxei. Pentru unele locuri de parcare s-a licitat și s-a ajuns la suma de 350-400 de lei pe an. Conform regulamentului dacă nu achită taxa li se ia locul de parcare după 30 de zile“, a mai spus Andrei Filip.

Deşi multă lume spune că în Făgăraş nu sunt nici suficiente locuri de muncă şi nici prea mulţi bani, numărul autoturismelor care circulă prin oraş a crescut considerabil în ultimii ani. În prezent sunt peste 8.000 de autovehicule pentru care proprietarii plătesc impozit la Primărie. În goana după un loc de parcare disponibil, lor li se adaugă şi maşinile înmatriculate în străinătate, cele din comunele învecinate, sau autovehiculele aflate în tranzit prin oraşul nostru.

(Roxana Palade)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *