Nuntă în dar pentru doi tineri din Veneția de Jos

Fundaţia braşoveană „Bucuria darului” continuă să susţină cu pachete de alimente de bază şi pachete speciale pentru copii peste 50 de familii cu situaţii materiale dificile din Veneţia de Jos. Dar mai frumos este că, la sfârşitul lunii iunie, fundaţia, în parteneriat cu Parohia Veneţia de Jos, organizează chiar o nuntă pentru un cuplu tânăr, cu cinci copii.

Reprezentanţii fundaţiei braşovene, care fac sute de kilometri lunar ca să ajungă de la Braşov la Veneţia de Jos, s-au declarat mulţumiţi de impactul pe care îl are acţiunea lor din ultimii ani de întrajutorare a persoanelor aflate în nevoi şi care se luptă să supravieţuiască, date fiind condiţiile în care trăiesc.

Astfel, Sânziana Vatră, voluntarul fundaţiei braşovene care în ultimele şase luni a luat la pas fiecare caz social mai grav din Veneţia de Jos, împreună cu preotul paroh Alexandru Socaciu, şi-a exprimat mulţumirea impactului pe care îl are acţiunea de binefacere: „îmi dau seama că lucrurile se mişcă bine, chiar dacă lent. Cei doi tineri, Geanina şi Florin, viitoarea familie Porumb, chiar au făcut şi ei eforturi să se vadă câteva transformări în bine. Oricum nu ne aşteptam la minuni, dar faptul că încăperea în care stau arată mai bine, faptul că cei mici sunt curaţi şi poartă hainele pe care le-am adus şi le păstrează mult mai curate, denotă faptul că suntem pe un drum ascendent”.

Şi lucrurile bune se văd şi în alte privinţe: copiii merg frecvent la şcoală, curaţi şi mai ordonaţi, iar cei doi părinţi şi-au luat toate măsurile în a-şi construi o casă a lor în adevăratul sens al cuvântului. Asta după ce au locuit în condiţii modeste, o cameră de maxim 10 metri pătraţi, şapte persoane. „Am aflat din sat că au săpat şi au turnat deja o fundaţie pentru o nouă locuinţă. La început credeam că e o glumă, mai ales că ştiam că nu au cu ce să trăiască, sub nici o formă să cumpere vreo suprafaţă de teren pentru o casă. Apoi, am aflat că au primit de la un localnic mai înstărit locul de casă, chiar lângă casa părinţilor lui Florin, cu promisiunea să-şi extindă suprafaţa dacă au nevoie şi de ceva grădină. Da, lucrurile chiar merg bine pentru ei”, şi-a exprimat mulţumirea preotul paroh.

Ajutor pentru tineri din sat

Pe 30 iunie, cei doi tineri, Geanina şi Florin, vor forma o adevărată familie, cu acte de stare civilă şi prin oficierea Sfintei Taine a Cununiei. Fundaţia braşoveană îi va sprijini cu absolut toate nevoile pe care, de altfel, nu şi le-ar permite: rochie de mireasă, costum de mire, inele, tot ceea ce ţine de meniul pentru invitaţii lor (tinerii vor stabili liber câte persoane se vor bucura de eveniment, fără să se gândească la costuri), costuri legate de încheierea actelor de stare civilă şi medicală etc. Parohia ortodoxă din sat se ocupă doar de oficierea slujbei de cununie, de botezul micuţilor şi asigurarea gratuită a localului din incinta Căminului Cultural al satului. „Cu alte cuvinte ne dorim să îi sprijinim pe cei doi să intre în rând cu lumea şi să devină o familie adevărată. Nu vrem doar să îi obișnuim să primească, ci încet, încet să reuşească să se ridice singuri din sărăcie, iar apoi să trăiască decent. Doar acesta este scopul nostru şi al oamenilor care susţin activităţile fundaţiei noastre”, a mai spus Sânziana, atunci când preotul din sat a prezentat fundaţiei cazul celor doi tineri cu cinci copii.

Pentru celelalte familii din sat cu situaţii materiale similare proiectul va merge în colaborare pe mai departe. Cel puţin încă două cupluri vor fi susţinute să îşi oficializeze anul acesta căsătoriile atât legal, cât şi religios, asta mai ales că nu fac pasul acesta din cauza sărăciei şi a lipsei locurilor de muncă din zonă. „S-a tot spus că Biserica nu se ocupă de situaţii reale de criză, ci de un referendum fără valoare. Iată că prin oamenii aceştia putem să ne străduim să demonstrăm contrariul, mai ales că avem un impresionant sprijin braşovean. Nu pot decât să fiu veşnic recunoscător Fundaţiei Bucuria Darului din Braşov pentru tot sprijinul pe care-l dau acestor familii şi tuturor binefăcătorilor adunaţi spre mai binele nostru al tuturor. De asemenea, ştim că în spatele tuturor acestor instituţii şi oameni stă o familie din sat, care, de-a lungul timpului s-a stabilit în Braşov, dar care doreşte să îşi păstreze discreţia pentru a nu pune accent pe oameni, ci pe «daruri» pentru o lume mai bună”, a spus preotul.

Autor: prof. Petruţa Socaciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *