Apele Oltului, populate din nou cu puiet de șalău
Nu mai puțin de 12.000 de puieți de șalău au ajuns ieri după-amiază, în apele Oltului și mai exact în zonele unde s-au format bălți sau lacuri, în ape mai mici și mai liniștite. Acțiunea a fost realizată de Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Făgăraș, așa cum prevede planul de management, sub supravegherea reprezentanților Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură.
„Așa cum am promis anul trecut, când în aceeași perioadă făcusem repopulare cu șalău, iată că în acest an, ne-am ținut de cuvânt și am făcut din nou această repopulare cu încă 12.000 de puieți, din specia șalău, pe care i-am adus din Timișoara, de la ferma Quality Fish Timișoara. După cum vedeți, puietul este sănătos, viguros, nu am avut probleme în timpul transportului. Toată această operațiune de repopulare se face în prezența reprezentanților Filialei Transilvania, care este o obligație făcută în planul de management și bineînțeles aceste repopulări vor continua și cu puiet de păstrăv. Intenționăm, anul viitor, dacă vom reuși, să aducem și ceva puiet de morun care nu a existat niciodată în această zonă și am dori să-l aducem, să populăm lacurile de acumulare cu această specie care este o specie protejată și consider că este un plus valoare pentru zona noastră dacă vom reuși să facem această repopulare și cu morun“, ne-a declarat Sorin Șuler, șeful AVPS Făgăraș.
Puieții de șalău au ajuns în coada lacului de la Olteț, în balta de la Cincșor, la Casete, în aval de hidrocentrala de la Dridif, în coada lacului de la Dridif, balta Beclean, la Șercaia și în balta Părăului. Operațiunea nu a fost una ușoară iar transportul peștilor și plasarea lor în apele Oltului, s-au realizat ca la carte.
„Puieții au fost aduși în saci din polietilenă cu oxigen. Este una din metodele prin care se transportă alevinul și se pare că este eficientă, motiv pentru care nu avem mortalități și una din condiții atunci când facem repopularea este să egalizezi temperatura apei, să nu se producă un șoc între puietul existent în acei saci și temperatura apei unde vor fi deversați. Este nevoie de o astfel de repopulare pentru că fiind un pește destul de mic, de 3-4 cm, din această cantitate pe care noi am populat-o, probabilitatea să rămână în viață și să se dezvolte este de 5-10% și atunci este necesar ca 3 ani să faci această repopulare, să o repeți“, ne-a mai spus Sorin șuler.
„Acțiunea s-a desfășurat în condiții excelente, puietul a ajuns cu bine la locurile de populare. Trebuie să mai facem câteva opriri și în alte zone pentru că se cunosc stadiile de canibalism în această perioadă și suntem mulțumiți de acțiunea de astăzi“, ne-a spus Vasile Bocăneală, șeful Serviciului Regional Transilvania a ANPA.
Șalăul este un pește cu o dezvoltare relativ rapidă, mai ales în primii 4-5 ani de viață, adică până în clipa în care peștele atinge maturitatea sexuală. Un asemenea ritm se poate explica prin pofta de mâncare foarte mare a șalăului și prin viața activă de pește răpitor. Caracteristicile sale: forma corpului și a diferitelor sale părți, dantura și configurația gurii, modul în care se mișcă, coloritul etc., toate demonstrează modul de viață de răpitor al șalăului. Șalăii mai mici care ajung în cârligele pescarilor sunt numiţi “strapazani”, şi este recomandată eliberarea lor, pentru a-i lăsa să mai crească. Ritmul său de dezvoltare poate să difere de la o anumită zonă a ţării la alta, de la un anumit curs de apă la altul.
Spațiul în care trăieste șalăul este constituit de apele dulci limpezi, unde poate observa cu usurinta prada, dar ii plac si apele usor saline. In mod obisnuit prefera insa apele curgatoare mai mari si mai adinci. Traieste cu placere si in apele statatoare, al caror fund este acoperit cu pietris sau nisip. Nu-i plac, in schimb, baltile cu fundul malos. In rauri se intretine in portiunile unde curentii nu sunt prea repezi, dar nici prea lenti, unde se formeaza vartejuri mai mici. Salaul poate fi intalnit cel mai des in portiunile de rau unde albia este acoperita de pietriș sau nisip curat si unde fundul râului este variat.