Proiect inedit în Făgăraș. Liceenii au fost consilieri locali

Consilierii locali făgărășeni au fost înlocuiți la ultima ședință de plen. 25 de liceeni de la Colegiul Național „Radu Negru“ și de la Colegiul Național „Doamna Stanca“ s-au pus sâmbătă, pentru câteva ore, în pielea aleșilor urbei. L-au interpelat pe primarul municipiului și au propus proiecte de hotărâre, benefice pentru orașul nostru. Totul, în cadrul unui proiect de educație politică, intitulat „Joc de strategie: politica locală“, proiect realizat de fundația „Friedrich Ebert România“. Așadar, sâmbătă, elevii celor două colegii s-au prezentat în sala de ședințe a Consiliului Local, în calitate de consilieri din partea partidelor: Alb, Albastru, Mov și Roz. Pe ordinea de zi au fost o sesiune de interpelări pentru primarul Făgărașului,  dar  proiectele de hotărâre privind „Înființarea Consiliului Local al tinerilor“, „Reabilitarea cinematografului Transilvania“, „Înființarea unui centru de informare pentru a contribui cu măsuri la reinventarea turistică a Țării Făgărașului„ și „Reabilitarea Secției de Pediatrie“.

„Într-o primă etapă, acești elevi ai Colegiului Național „Doamna Stanca“ și ai Colegiului Național „Radu Negru“ au participat la o ședință de Consiliu Local Ordinară, reală. Au fost ca cetățeni interesați, participanți la ședința de săptămâna trecută a municipiului Făgăraș, după care începând de vineri, am derulat a doua parte a proiectului, mai exact partea de teorie, în care am învățat cum se ia decizia publică la nivel național, județean, dar cu precădere la nivel local. În cea de-a treia  parte, am interacționat cu consilierii locali, am beneficiat de sprijinul dânșilor în a-i îndruma pe tinerii noștri din Făgăraș, a înțelege cum se desfășoară acest proces decizional la Făgăraș și care sunt obiectivele, prioritățile administrației publice locale. Astăzi avem ultima etapă, mai exact o ședință simulată, în care 25 de tineri din Făgăraș vor deveni consilieri locali pentru o după- masă, vor adresa interpelări domnului primar și vor fi cei care ulterior vor avea o sesiune de dezbatere, vor propune ei proiecte de hotărâre pentru Municipiul Făgăraș, proiecte pe care ei  le-au gândit, le-au considerat necesare“, a spus Diana Pop, coordonatoarea proiectului.

La ședință au fost prezenți primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu, dar și consilierii locali: Petru Malene (PER), Alexandru Mazilu(PNL) și Iulian Lascu( PNL), de această dată, reprezentanții legislativului, în calitate de observatori.

 

„Am fost convocat la o ședință a Consiliului Municipal al Tinerilor. Mi s-a părut o ședință foarte aplicată, avem în municipiul Făgăraș un viitor pentru viitorii administratori și legiuitori ai Municipiului Făgăraș. Tinerii au propus proiecte pertinente, proiecte care din punct de vedere al oportunității sunt necesare pentru comunitate și au susținut și dezbătut proiectele până în detalii destul de adânci. Am văzut că avem tineri cu viziune și tineri care se dedică dezvoltării comunității“, a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Proiectul, unul inedit printre elevii și profesorii celor două instituții de învățământ din Făgăraș, a fost unul de bun augur. Tinerii și-au dat seama că nu e chiar așa de simplu să iei decizii pentru comunitate.

„Copiii au fost extrem de încântați și le-a plăcut mai mult decât formarea, le-a plăcut etapa finală, ședința simulată de consiliu, în care chiar și-au dat seama că e greu să fii politician, cum părea din afară. S-au implicat foarte mult, au susținut acolo, fiecare cu argumente, proiectele pe care voiau să le aprobe și au fost, dincolo de toate, deosebit de încântați de  experiența de care au avut parte. E cu certitudine inedit în Făgăraș. Proiectul e derulat în țară din 2009 și la noi în Făgăraș a fost o experiență fericită din toate punctele de vedere: colaborarea cu primăria a fost una deosebită, apreciază reprezentanții fundației, colaborarea cu școlile, implicarea copiilor. Fundația desfășoară proiectul în mai multe orașe, dar pentru Făgăraș e prima asemenea experiență“, ne-a spus Corina Drăgoiu, directoarea Colegiului Național „Doamna Stanca“.

Jocul de strategie este o metodă de educație politică, prin care se urmărește ideea de stimul cât mai real posibil activitatea unei instituții politice existente. Fundația Friedrich Ebert din Germania a dezvoltat în urmă cu 10 ani acest joc de strategie și de atunci îl derulează cu succes în Germania, Croația, Cehia, dar și în România, în peste 30 de localități. Proiectul își propune să contracareze dezinteresul tinerilor față de reprezentanții politici și politică în general. În acest joc de strategie, tinerii devin reprezentanți ai comunităților locale, pregătesc în cadrul grupurilor politice o ședință de consiliu local, formulează proiecte de hotărâre și interpelări și iau decizii. În acest fel, ei înțeleg procesul decizional de la nivel local mult mai bine și află care sunt mecanismele democratice de participare a cetățenilor la luarea deciziilor publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.