„Făgărașul în acuarelă“, donat făgărășenilor
Un renumit arhitect pe plan național și internațional, care a copilărit în Făgăraș, va dona Muzeului Țării Făgărașului, 33 de tablouri în acuarelă, tablouri care înfățișează cetatea, orașul, dar și împrejurimile acestuia. Vernisajul expoziției va avea loc în data de 10 mai, de la ora 12.00, la Muzeul Țării Făgărașului.
Gheorghe Leahu, originar din Basarabia, născut în 10 mai 1932 în Chișinău, este alungat împreună cu sora și părinții lui, din porunca lui Stalin, refugiindu-se în România. Ajunge la Făgăraș, după ce tatăl lui, Theodor Leahu, căpitan în armată, este rănit pe frontul din Ungaria și Cehoslovacia. Este internat în spitalul militar zonal din clădirea liceului de băieți „Radu Negru“ din Făgăraș. „Vindecarea tatei a durat peste șapte luni și ca să fin aproape de patul său de suferință, mama sora mea Mia și eu, ne-am stabilit la Făgăraș. În anul 1951 absolv Colegiul Național „Radu Negru“ și dau examen la Facultatea de Arhitectură„Ion Mincu“ din București unde mă clasific pe primul loc din cei peste 340 de candidați“, spune arhitectul Gheorghe Leahu.
În amintirea anilor petrecuți în Făgăraș, renumitul arhitect va dona muzeului 33 de tablouri în acuarelă.
„Unul din evenimentele din 10 mai este vernisajul expoziției „Donația – arhitect Leahu“, care este constituită din 33 de acuarele, care înfățișează cetatea, orașul și împrejurimile. Este o donație făcută de arhitectul Gheorghe Leahu, originar din Basarabia şi stabilit la Făgăraş. Gheorghe Leahu este un artist consacrat pe plan naţional şi internaţional. A vrut să doneze aceste opere de artă în amintirea Făgăraşului. “, ne-a spus Elena Băjenarul, managerul Muzeului „Valer Literat“.