Licitația pentru restaurarea Cetății Făgăraș a fost suspendată

Primăria Făgăraş a suspendat licitaţia pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de restaurare a Cetăţii Făgăraş, procedură lansată la începutul acestui an. Potrivit primarului municipiului Făgăraş, Gheorghe Sucaciu, licitaţia a fost suspendată până la finalizarea descărcării arheologice, pentru care a fost obţinut recent avizul Ministerului Culturii. „Noi am scos la licitaţie proiectarea şi execuţia lucrărilor de restaurare şi punere în valoare a monumentului, iar un participant la licitatie a făcut solicitare de suspendare până se realizează săpăturile arheologice. Durează cel putin o lună de zile pentru ca a trebuit să cerem acordul Ministerului Culturii. Ne-a venit acordul si dupa obtinerea acestui acord, noi putem sa incepem săpăturile“, a explicat primarul.
Potrivit anunţului licitaţiei,  investiţia este estimată la 17.098.559 lei, fără TVA (20.347.585 lei, cu TVA), din care 500.000 lei, fără TVA (595.000 lei cu TVA) pentru proiectare, 130.000 lei, fără TVA (154.700 lei cu TVA) pentru asistenţă tehnică, restul sumei reprezentând valoarea lucrărilor propriu-zise.
Proiectul va fi implementat cu fonduri europene nerambursabile, obţinute prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020.
Printre altele, prin acest proiect se vor realiza două podeţe de lemn peste şanţul de apărare, unul la intrarea principală, unde acum există o alee amenajată pe un val de pământ, iar celălalt pe latura de nord, unde era o intrare secundară.  De asemenea, va fi reamenajat şi şanţul de apărare. Valul de pământ de lângă ziduri, rezultat în urma numeroaselor decolmatări ale lacului, va fi îndepărtat. Zidurile de apărare sunt construite pe piloni de stejar, iar prin îndepărtarea pământului va fi asigurată umezeala necesară conservării lemnului. Pe lângă aceste lucrări, se va lucra la turnuri, la ziduri şi vor fi amenajate ateliere, inclusiv unul de fierărie. După ce se vor termina lucrările, în cetate se vor desfăşura activităţi, iar turiştii vor vedea exact care era atmosfera în urmă cu mai multe sute de ani.

sursa:bzb.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *