Proiect de lege: Ţigările electronice, inclusiv IQOS sau Glo, interzise în spaţii închise

foto: huff.ro

Fumătorii primesc o nouă lovitură. Un proiect de lege depus în Senat prevede interzicerea ţigărilor electronice, inclusiv IQOS sau Glo, în spaţiile publice, pe modelul regulilor deja impuse pentru ţigările clasice.
La nivel naţional a început o adevărată campanie împotriva ţigărilor electronice, după ce mulţi români au apelat la această variantă pentru a putea fuma în spaţii închise.
„Actualmente, legea defineşte fumatul prin prisma arderii tutunului şi a inhalării fumului. Ţigările electronice şi dispozitivele ce încălzesc tutunul nu ard materia vegetală, ci produc aerosoli. Drept urmare, nu este interzis consumul acestora în spaţiile publice, conform legislaţiei în vigoare. Or, necunoscând impactul pe care aceste produse îl pot avea asupra sănătăţii consumatorilor sau a persoanelor din jur, este necesară extinderea sensului legii prin interzicerea acestor produse în spaţii publice închise, mijloace de transport în comun, locuri de joacă sau instituţii sanitare sau de învăţământ. (…) Prin urmare, propunem o extindere a sensului legii, astfel încât prin fumat să se înţeleagă orice consum voluntar de fum, vapori, aerosoli, acest consum fiind interzis în spaţii publice închise, mijloace de transport în comun, spaţii închise de la locul de muncă sau în preajma locurilor de joacă pentru copii, conform prevederilor actuale ale legii”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative iniţiate de un grup de parlamentari USR, PNL, UDMR şi PMP.
Unul dintre susţinătorii acestui proiect este Raed Arafat. Acesta a declarat că, în perioada 2011 – 2015, s-a înregistrat o creştere de 900% a utilizării ţigărilor electronice în şcoli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *