Operațiunea „despădurirea“ din spital, creează și nemulțumiri
O lucrare mai mult decât necesară a fost demarată în urmă cu trei săptămâni de către Primăria Făgăraș. Este vorba de igienizarea curții interioare a spitalului municipal, igienizare care cuprinde: toaletarea arborilor, tăierea celor uscați, amenajarea zonelor verzi, montarea de bănci și coșuri de gunoi. Astfel de lucrări ample nu s-au mai realizat de 40 de ani, spun angajații spitalului. Numai că pe rețeaua de socializare au apărut și comentarii vizavi de aceste toaletări. „Încet, încet orașul va semăna cu o preerie…nu cu un ,micuț oraș elvețian’.. 30 % din spatiile verzi au fost distruse cu parcările…tăiem tot ce prindem, scoatem gardul viu din centru, scoatem arbuștii de pe Bulevard…e.t.c ..dar nu plantam nimic…“, a scris Adrian Șerban.
„Mai bine ii tăiau de tot“, a scris Florea Diana.
În replică, primarul spune că aceste igienizări s-au făcut după consultarea unor specialiști în domeniu, nu după ureche.
„Uitați-vă cine comentează pentru că dacă toți suntem specialiști în curățarea arborilor, sau toți suntem specialiști în construcții, atunci nu cred că am mai avea nevoie de studiile de specialitate. Acea igienizare, din curtea spitalului, s-a făcut după consultarea cu specialiști în domeniu și ne-au specificat pentru fiecare arbore cum să facem acele toaletări. În plus, am făcut în așa fel încât spațiu verde să poată fi dezvoltat prin scoaterea acelor rădăcini, acelor resturi de la arborii căzuți și acolo o să amenajăm un părculeț frumos pentru cei din spital. Vom amenaja și aleile, vom reabilita și iluminatul public pentru aleile respective. Noi am lucrat după indicațiile specialiștilor în domeniu, nu numai după indicațiile specialiștilor din primărie; ne-am consultat înainte de a începe acea campanie de despădurire“, a spus Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.
Realizarea unor astfel de lucrări în curtea interioară a spitalului erau mai mult decât necesare, mai ales că erau copaci uscați care puneau în pericol viața trecătorilor. Angajații spitalului spun că de multe ori, în condiții de vânt, crengi ale copacilor bătrâni s-au rupt și au căzut. Norocul a fost că nu a fost nimeni surprins de acestea.
„Spuneau angajații spitalului că nu s-a mai intervenit de 40 de ani aici. Erau arbori care puneau în pericol viața celor care erau în incinta spitalului și la orice adiere de vând puteau să cadă. Erau copaci care erau goi înăuntru și puteau să aibă repercursiuni dacă ar fi căzut pe o ambulanță sau chiar pe un cetățean care intra în incinta spitalului. Într-o perioadă scurtă de timp, acolo va fi un părculeț foarte frumos, pentru că acei arbori care au rămas în picioare și au fost igienizați, sunt arbori care își refac coroana foarte repede și necesitau o astfel de igienizare. Trebuie să avem în vedere că un spațiu verde trebuie întreținut pentru că dacă lăsăm să crească fiecare arbor așa ca în pădure atunci nu se mai numește întreținerea spațiilor verzi“, a mai adăugat primarul.
În plus, toată curtea spitalului va avea o altă față. După finalizarea amenajării zonelor verzi, aleile,pline de gropi, vor fi asfaltate. De asemenea, vor fi amenajate spații pentru parcarea autoturismelor, spații insuficiente în acest moment atât pentru angajați, cât și pentru pacienții spitalului.
„După 15 martie, când ne dau voie normativele în domeniu, vom începe asfaltarea și cum spuneam și refacerea iluminatului. De asemenea se vor realiza parcări și marcaje pentru a putea parca și pacienții și angajații spitalului pentru că parcarea din fața instituției medicale nu este suficientă“, a mai adăugat primarul.