Moara de la Ohaba, într-un film documentar care a rulat în premieră astăzi la Făgăraș
Filmul documentar „Roata morii se-nvârteşte – Arhitectura ţărănească ” a rulat în premieră astăzi la Muzeul Ţării Făgăraşului „Valer Literat“, în Turnul Thomory şi s-a bucurat de prezenţa unui public numeros. Printre spectatorii care au vizionat documentarul, s-au aflat tineri, mulţi dintre ei elevi de liceu. Acesta este cel de-al doilea episod din seria „Ţara Făgăraşului, Tărâmul Cerurilor Deschise”, în regia lui Constantin Păun.
Raluca Jurcovan Păun, soţia regizorului Constantin Păun s-a întors iarăşi la Făgăraş după ce a prezentat publicului, nu demult expoziţia „Moştenirea“ – de fapt un concept inedit ce prezintă frumuseţea satului Drăguş, în care a copilărit. Acum – a realizat scenariul acestui documentar în centrul căruia stă satul din Ţara Făgăraşului – şi păstrarea valorilor de patrimoniu naţional, unul dintre acestea, Moara de la Ohaba.
Moara cu apă din gospodăria Virginiei şi a lui Nicolae Popa din satul Ohaba datează din 1873. A fost transmisă din generaţie în generaţie de peste 150 de ani, iar pentru asta au fost făcute multe sacrificii. Chiar dacă este încă funcţională, acum este mai mult o atracţie turistică, deoarece puţini săteni mai vin să facă făină. La premieră a venit şi proprietarul morii – care ne-a spus că este mândru că există totuşi oameni care vor să promoveze valorile tradiţionale ale Ţării Făgăraşului.
Evenimentul este organizat de Studioul GoPo Production, în colaborare cu Studioul VideoArt al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi Muzeul Ţării Făgăraşului „Valer Literat”. Managerul muzeului a fost consultantul etnograf al producătorilor documentarului.
Realizările oamenilor din Ţara Făgăraşului trebuie păstrate şi transmise generaţiilor viitoare, asta transmit cei care au creat acest documentar. Filmul prezintă evoluţia arhitecturii ţărăneşti tradiţionale din zona Făgăraşului şi transmite mesajul continuităţii acesteia.
(Roxana Palade)