Ieri a fost Lăsatul Secului de carne
Duminică, 11 februarie, a fost ziua în care creştinii ortodocşi au lăsat sec de carne pentru Postul Sfintelor Paşti, care va începe anul acesta pe 19 februarie. Pe 8 aprilie e prima zi a Sfintelor Paşti.
În calendarul bisericesc, Lăsata Secului are două etape care conduc treptat către Postul Sfintelor Paşti: Duminica Înfricoşatei Judecăţi – când se lasă sec de carne (11 februarie) şi Duminica Izgonirii lui Adam din Rai – când se lasă sec de brânză (18 februarie).
De regula, cuvântul sec, din sintagma „lăsatul secului”, este înţeles ca fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Însă, la Sfinţii Părinţi, accentul nu cade numai pe mâncare. Secul pe care îl cere postul ortodox este seclum (saeculum), adică lumea împătimită