„Fuga Lolelor“, la Cincu. Un obicei săsesc, menit să alunge iarna și spiritele rele

Sâmbătă, 10 februarie 2018, începând cu ora 10.00, la Cincu va avea loc “Fuga Lolelor”/ “Urzelnlaufen”, un obicei săsesc menit să alunge iarna și spiritele rele. „Fuga Lolelor“ este strâns legată de tradiția breslelor meșteșugărești transilvănene. 
Obiceiul este consemnat în arhivele breslelor încă din 1689. Lada de breaslă, care conținea banii și secretele profesionale era transferată la începutul fiecărui an către starostele nou ales al fiecărei bresle. Se constituia o procesiune de însoțire a lăzii care era “păzită” de lole, niște personaje provenite din tradița păgână cu rol de protective și purificare – alungau spiritele rele.
Lolele sunt personaje mascate înfricoșătoare, cu un costum făcut din cârpe negre, cu o mască pictată care nu lasă să se vadă purtătorul ei și cozi drăcești împletite din cânepă.
Ele își desfășoară ritualul făcând un zgomot infernal din talangile legate de mijloc și bicele săsești din piele împletită meșteșugit.
La Cincu, fuga pe străzi a Lolelor (săsește:Urzelnlaufen) este condusă de un tractor allegoric pe care se află “Tribunalul nebunilor”.
Aceștia cântă într-o “judecată” simbolică pățaniile hazlii de peste an ale cincanilor. Oamenii din sat întâmpină Lolele cu gogoși calde și rachiu, pentrua răsplăti cât mai generos prosperitatea și purificarea pe care o aduc la poartă. Evenimentul va începe în centrul comunei Cincu la ora 10.00 și va continua în mod traditional pe străzile satului până la ora 16.00.
Evenimentul este organizat de comunitatea din Cincu coordonată de Martin Mertensacker și Mihai Gottschling cu sprijinul Asociației Soxen și a Primăriei Cincu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.