Parohul din Cincu, suspendat de Mitropolie

Florin-Adrian Butum, preotul paroh din localitatea Cincu a fost suspendat din funcţie de către Mitropolia Ardealului, după ce a fost trimis în judecată într-un dosar privind obţinerea frauduloasă de fonduri europene.
În urma deciziei procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de trimitere în judecată a preotului Florin Adrian Butum, paroh al Parohiei Cincu, Protopopiatul Făgăraş II, judeţul Braşov, publicată în ziua de 9 ianuarie a.c., Permanenţa Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului a hotărât, în conformitate cu prevederile Regulamentului autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, suspendarea învinuitului din oficiul de paroh al parohiei Cincu, începând cu data de 10 ianuarie 2017”, se arată într-un comunicat al Mitropoliei Ardealului.
În funcţie de hotărârea instanţelor civile, sancţiunea poate fi revocată sau prelungită, sau se poate aplica o altă pedeapsă. Începând cu data de 11 ianuarie 2018 administrarea Parohiei Cincu a fost preluată de pr. Ion Tărcuţă, protopop de Făgăraş 2.
Potrivit procurorilor anticorupţie, preotul este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene dintre care una în formă continuată (cinci acte materiale). „În perioada 2011-2017, inculpatul Butum Florin Adrian (…) a pretins că parohia sa deţine şi utilizează o suprafaţă de teren de 11,51 ha care se afla, în realitate, în incinta poligonului militar Cincu. În perioada 2013-2017, alături de această suprafaţă, inculpatul a adăugat şi suprafaţa de teren de 9,33 ha, situată în acelaşi poligon militar, cu privire la care a declarat că o deţine şi utilizează. În plus, a pretins că el ar deţine şi oi cu care s-a obligat să păşuneze suprafeţele de teren respective”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată întocmit de DNA Brașov. Procesul se va judeca la Tribunalul Brașov, în dosar fiind judecați, în calitate de complici și Gheorghe Tişcă, respectiv Ioan Mămăligă – inspector de cadastru şi urbanism din cadrul Primăriei Cincu. Prejudiciul în cauză, imputat în solidar tuturor inculpaților, este de 107.626,40 lei, fiind asigurat cu sechestru pe bunurile celor în cauză, inclusiv pe cele ale Parohiei din Cincu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.