„Imaginea de sine și implicațiile sale duhovnicești“

foto: mitropolia-ardealului.ro
foto: mitropolia-ardealului.ro

La sediul Protopopiatului din Făgăraş a avut loc zilele trecute, o sesiune de formare continuă pentru preoți cu tema „Imaginea de sine și implicațiile sale duhovnicești”. Sesiunea a fost organizată în colaborare cu Departamentul Educațional pentru Formare continuă și Misiune, invitat la dezbateri fiind medicul psihiatru Andrei Pătrîncă.

La sesiunea de formare continuă au participat protopopul de Făgăraș 1, Marius Corlean, protopopul de Făgăraș 2, Ion Tărcuță, coordonatorul Departamentul Educațional pentru Formare Continuă și Misiune al Arhiepiscopiei Sibiului, Alexandru Dădîrlat, precum și preoți preotese din Țara Făgărașului. Întâlnirea cu medicul Andrei Pătrâncă s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului,

În prezentarea sa medicul Andrei Pătrâncă a subliniat mai multe aspecte importante legate de această temă.

„«Imaginea de sine» înseamnă să ai acces la propria interioritate, să te vezi, așa cum ești, cu bunele și relele din tine. A vorbi pe marginea acestui subiect este o provocare a contemporaneității deoarece moștenim sechelele comunismului, care a încercat să distrugă în om tot ceea ce este autentic, original. «A fi tu însuți», «a avea voie să fii», este de neacceptat într-un sistem fundamentalist, oricare ar fi el. În comunism, trebuia să fii cum dorește partidul, după chipul și asemănarea închipuite de el. Depășind această perioadă, suntem confruntați cu o altă provocare: ni se trasează drept modele trupuri ideale, ale căror valori supreme sunt estetica, sănătatea și ascunderea semnelor îmbătrânirii. În plus, părinții noștri au fost, cei mai mulți dintre ei, învățați să ne crească după o morală dură, inflexibilă și, nu de puține ori, au proiectat asupra noastră fanteziile lor. S-ar putea spune că nimic nu a facilitat experiența unei imagini de sine potrivite! Cu toate acestea, în viața fiecăruia au existat și persoane și circumstanțe care ne-au făcut să ne simțim prețuiți, iubiți, acceptați necondiționat”, a spus medicul Andrei Pătrîncă.

„Ne propunem să continuăm întâlnirile interdisciplinare la care preoții să aibă ocazia de a interacționa cu specialiști din diverse domenii, invitați ce pot oferi informații și perspective prețioase pentru abordarea provocărilor contemporane în pastorație”, a spus pentru mitropolia-ardealului.ro, protopopul Marius Corlean.

sursa: mitropolia-ardealului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.