Discuții privind proiectele de cercetare și inovare, pregătite de solicitanții din Regiunea Centru 

În contextul depunerii de proiecte pentru dezvoltarea cercetării, dezvoltării și inovării (CDI)  în întreprinderile din Regiunea Centru, în 17.10.2024 a avut loc o sesiune de informare privind condițiile și criteriile ce trebuie întrunite pentru accederea solicitanților la finanțare. Aproape 50 de reprezentanți ai mediului privat și universitar au participat la aceste discuții, multe din neclaritățile avute de potențialii solicitanți fiind clarificate de echipa Autorității de Management din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru.  

 Obiectivul intervenției 1.1.2 Dezvoltarea capacităților private de CDI a programului ”Regiunea Centru” 2021-2027 – este de a sprijini activitățile de cercetare-dezvoltare-inovare (CDI) în cadrul companiilor precum și cooperarea între acestea, în special între întreprinderile mari și IMM-uri. Cu un buget de 15.406.865 euro, fonduri nerambursabile alocate acestui apel, va fi susținută valorificarea ecosistemelor industriale și a lanțurilor valorice existente, precum și demersurile companiilor de a coopera pentru cercetare și inovare. Ca obiectiv secundar, fondurile alocate susțin modernizarea și edificarea infrastructurii de CDI în cadrul companiilor din Regiunea Centru care își doresc să dezvolte astfel de activități. Perioada de depunere a cererilor de finanțare este 30 octombrie 2024, ora 12:00 – 31 martie 2025, ora 12:00.

”În aceasta lume în care inovațiile apar mult mai repede pe piață din zone ca Asia și America, Uniunea Europeană urmărește susținerea financiară a proiectelor de cercetare care se pot transforma în soluții aplicate în  producția din mediul privat, aspect ce generează pe termen lung, creștere economică și dezvoltare.  Investițiile în cercetare și inovare înseamnă investiții în viitorul regiunii și al Europei și ne ajută să devenim competitivi la nivel mondial. Integrarea cercetărilor în procesele productive va îmbunătăți viața de zi cu zi a milioane de oameni, contribuind la soluționarea unora dintre provocările noastre societale majore. Se spune că avem minți strălucite, dar e momentul ca, în contextul parteneriatelor între mediul privat și universitar, să trecem de la cercetare fundamentală la aplicații practice prin tehnici inovative. De aceea, prezența destul de numeroasă de la acest eveniment ne bucură și ne dă speranțe că vor fi proiecte care vor susține dezvoltarea Regiunii Centru și vom ocupa un loc mai bun la nivel european, în acest domeniu”, a declarat domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru.

 Tipul de acțiuni sprijinite în cadrul acestui apel sunt activitățile de cercetare industrială, inclusiv adoptarea tehnologiilor avansate de cercetare, precum și activități de dezvoltare experimentală, inclusiv adoptarea tehnologiilor avansate de cercetare. Acțiunile vor fi derulate de către IMM-uri sau parteneriate între întreprinderi mari și IMM-uri, inclusiv cu participarea entităților publice de CDI (universități, centre de cercetare– dezvoltare – inovare), având ca obiectiv principal punerea pe piață a unor produse și servicii inovatoare. Mai multe informații referitoare la Ghidul solicitantuluii și cerintele specifice se pot accesa la link-ul: https://www.regiocentru.ro/actiuni/1-1-2-dezvoltarea-capacitatilor-private-de-cdi/.

Materialele prezentate în cadrul evenimentului se pot accesa mai jos. În curând se va actualiza și secțiunea de întrebări și răpunsuri frecvente pentru acest apel, aceasta putând fi accesată la link-ul: https://www.regiocentru.ro/faq/. Pentru informații în timp real despre PR Centru și alte oportunități, puteți instala aplicatia PROCentru disponibilă pe Android sau iOS. Pe website-ul programului www.regiocentru.ro, în secțiunea implementare program sau comunicare, găsiți mai multe situații, informări, harta contractelor și listele de beneficiari.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *