Cetatea Făgăraşului poate fi explorată şi de nevăzători
Persoanele cu deficienţe de vedere au ocazia să descopere Cetatea Făgăraşului, cu ajutorul unei machete tactile a monumentului. Aceasta a fost amplasată în curtea interioară a fortificaţiei şi a fost realizată prin Programul de bugetare participativă, valoarea investiţiei fiind de 99.700 lei,
„Macheta tactilă din bronz compozit reproduce în miniatură acest monument important al României. Această machetă este reprezentare tridimensională Cetăţii Făgăraşului, realizată special pentru a fi explorată prin atingere. Persoanele cu deficienţe de vedere pot folosi machetele tactile pentru a înţelege forma, textura şi detaliile spaţiului pe care nu îl pot vedea”, au explicat reprezentanţii Primăriei Făgăraş.
Cetatea Făgăraşului este cel mai important monument al Făgăraşului, unul dintre cele mai mari din ţară şi chiar din Europa. Complexul feudal de la Făgăraş, a cărui construcţie a început la sfârşitul secolului al XIV-lea şi se continuă, prin extinderi succesive, până la mijlocul secolului al XVII-lea, a fost precedat de-o fortificaţie din lemn, înconjurată cu un şanţ şi val de pământ, atestată arheologic pentru secolul al XII-lea. Fortificaţia a jucat un rol important în perioada medievală, dar şi în primii ani de comunism din România, când a fost transformată în închisoare.
În zilele noastre, monumentul (care a trecut printr-o amplă restaurare) se regăseşte constant în topul internaţional al destinaţiilor „de vizitat”.