,Românii din Țara Făgărașului, participanți la Primul Război Mondial”- o carte din care noi ar trebui să învățăm să ne prețuim înaintașii și pe toți cei care s-au jertfit pentru România, pentru ca această țară să existe

Img 8193Numele înaintașilor noștri, luptători în Primul Război Mondial, sunt regăsite laolaltă în lucrarea realizată de profesorul universitar Vasile Tabără și de fiul său, Radu Tabără și care a fost intitulată ,,Românii din Țara Făgărașului, participanți la Primul Război Mondial”. Astăzi, în prezența a zeci de invitați: autorități locale, preoți, cadre didactice, istorici, elevi, a avut loc lansarea cărții în Cetatea Făgărașului. 

Foarte mulți din bunicii și străbunicii  noștri  au participat la Primul Război Mondial. Mulți și-au dat viața pe front, iar mulți dintre cei care au supraviețuit au rămas invalizi sau bolnavi.  Această cifră o  putem afla astăzi din singurul volum publicat vreodată pe această temă: ,,Românii din Țara Făgărașului, participanți la Primul Război Mondial”, scris de profesorul universitar Vasile Tabără și de fiul său, Radu Tabără, cu origini în Viștea de Sus.

Căutând date despre bunici, care amândoi au fost în război, unul a murit în război, iar altul s-a întors invalid, m-am gândit că ar fi oportună o astfel de lucrare pentru toată Țara Făgărașului.  Bunicii mei erau din Viștea de Sus. Cinci ani de zile a durat până am realizat această lucrare împreună cu fiul meu, Radu Tabără, el este coautor. A terminat Facultatea de Istorie, are doctorat. Pe lângă datele culese din evidențele Asociațiunii Astra, am mers și prin localități pentru ne clarifica asupra numelor, pentru confruntare“, ne-a spus prof. univ. Vasile Tabără, unul din autorii cărții.

Este o carte în care noi revedem nu numai trecutul, ci în special viitorul, o carte din care noi ar trebui să învățăm să ne prețuim înaintașii și pe toți cei care s-au jertfit pentru România, pentru ca această țară să existe. “, spune Elena Băjenaru, managerul Muzeului Țării Făgărașului.

Img 8202Este greu să găsești o casă, în care să nu se găsească o rudă menționată aici. Este o carte grea, pentru că este o carte care ne trimite să facem apel la memorie, este o carte grea pentru că este o carte care ne vorbește despre o virtute și anume despre bărbăție“, a spus pr. Emanuel Tăvală, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Sibiului,

În carte apar 84 de localități din Țara Făgărașului și oamenii din acestea care au participat în prima conflagrație mondială. Dacă știți cum se numeau bunicii ori străbunicii voștri, sunt mari șanse să-i găsiți consemnați în volum, pentru că mare parte din populația bărbătească a satelor a fost mobilizată pentru război.

Din 12.710 oameni din zona noastră, care au luat parte la război, 3.875 au murit, au rămas invalizi, bolnavi sau au fost dați dispăruți.

Img 8205 Img 8211 Img 8214 Img 8218

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *