Laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu“ a înflorit pentru prima dată și la Făgăraș
Laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu“ a înflorit în aceste zile pentru prima dată și la Făgăraș, în curtea ctitoriei familiei Brâncovenilor. Frumoasa lalea domnească este admirată și aduce multă bucurie în comunitatea bisericii Sf. Nicolae.
Bulbii au fost primiți în dar de Asociația „Doamna Maria Brâncoveanu“ din Făgăraș, organizația bisericii, de la proprietarii acestui soi unic în lume: asociația omonimă din Olanda.
Proiectul „Laleaua Doamna Maria Brâncoveanu” a fost inițiat de Asociația Femeilor Ortodoxe Doamna Maria Brâncoveanu din Olanda, de la parohia ortodoxă românească „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam. El s-a născut din dorința de a onora personalitatea Doamnei Maria Brâncoveanu, precum și din descoperirea faptului că Doamna Marica iubea lalelele, pe care le-a introdus la Curtea Domnească. Motivul lalelelor apare pe câteva broderii și ferecături aparținând familiei Brâncoveanu.
SEMNIFICAȚIE. S-a ales o lalea originală, cu caracteristici deosebite: viguroasă dar grațioasă. Galbenul-auriu care încadrează petalele simbolizează coroana purtată cu multă demnitate de Doamna Maria Brâncoveanu, iar roșul reprezintă martiriul Brâncovenilor și culoarea inimii însângerate a Doamnei Marica.
Laleaua Doamna Maria Brâncoveanu a fost înregistrată la Asociația Generală Regală a Cultivării Florilor cu Bulbi, singura instituție internațională recunoscută în acest domeniu, în 2017. În 2018 a primit Certificatul de Autenticitate, care atestă unicitatea ei. În lista florilor cu bulbi înregistrate și certificate în 2018, ea se regăsește cu numele TULIPA “DOAMNA MARIA BRÂNCOVEANU”. Din 2019, laleaua Doamna Maria Brâncoveanu este cultivată și în parcul Keukenhof din Olanda, cea mai mare grădină de flori din lume, cunoscută și ca Grădina Europei.
La Făgăraș, lalele dedicatei soției ctitorului bisericii au înflorit pentru prima dată la începutul lui aprilie 2024 și au adus multă bucurie în comunitatea bisericii brâncovenești.