Misiune grea, pentru stingerea incendiului din Munții Făgăraș-zona Ucea: cu apa în spate, cu lopeți, târnăcoape, sape și o oră și jumătate de mers pe jos
Misiune grea pentru stingerea incendiului din Munții Făgăraș- zona Ucea Mare ,,Muchia Gardoman“. De patru zile, zeci de pompieri, lucrători din cadrul ocoalelor silvice și voluntari de la SVSU Ucea, dar și localnici se luptă cu focul, care a cuprins în jur de 11 hectare de litieră de pădure și chiar și pădure. Misiunea e cu atât mai grea cu cât și vântul suflă cu putere la munte, iar apa trebuie transportată fie în spate în niște saci portabili, fie în butoaie, cu ajutorul unor TAF-uri, la altitudinea de 1300 de metri.
Deși mobilizarea a fost destul de bună, focul încă nu a fost stins în totalitate, asta și din cauza vântului care suflă cu putere la munte. De patru zile, zeci de persoane: pompieri, voluntari de la SVSU Ucea, localnici, dar și lucrători silvici de la Ocolul Pădurile Făgărașului și Ocolul Silvic Făgăraș. Focul a cuprins o pepinieră, care aparține statului, dar și o parte din pădurea care aparține composesoratului de la Ucea.
„Suntem aici la fața locului, sunt în jur de 30 de pompieri și vreo 30 de voluntari-oameni de la ocolul silvic . Acum sting ultimele focare. Avem și două TAF-uri de la exploatările forestiere, ne ajută să transportăm apa de la râu spre zona unde e incendiu. Și ieri, și astăzi, am discutat cu firmele de exploatare și le plătim noi motorina ca să ne ajute. Fără ei, nu am fi avut rezultate , pentru că bate vântul foarte tare. Focul se reaprinde, au fost foarte multe focare, pentru că din cauza vântului s-a extins în mai multe zone. Zona a fost sub control și noaptea, au fost pădurarii, iar ziua am intervenit. Incendiu a fost anunțat duminică , în jurul orei 14.00, iar noi am ajuns acolo în jurul orei 16.00, pentru că e un traseu de 1 oră și jumătate de mers pe jos. Primii care au intervenit au fost voluntarii de la SVSU Ucea, cu noul lor șef. “, a spus Adrian Grovu, primarul com. Ucea.
Stingerea unui incendiu atunci când vântul suflă cu putere este o misiune grea și la șes, unde autospecialele de pompieri cu apă și spumă pot să ajungă. Însă, la o altitudine de 1300 de metri, fără sursă de apă în zonă, acțiunea a fost foarte dificilă.
„Am folosit pentru stingerea focarelor palete, lopeți, târnăcoape, săpăligi, pompierii au avut niște rucsacuri cu apă, care au fost de mare ajutor. Am transportat apa cu TAF-urile că altfel nu știu ce ne făceam. Spre norocul nostru a fost un drum de TAF, făcut când s-au făcut exploatări forestiere, și am putut să ajungem până acolo să ducem apa. “, a mai spus primarul com. Ucea.