„Acesta este primul control al Curții de Conturi din ultimii 20 de ani, în care nu s-a stabilit niciun prejudiciu la bugetul local“

Un raport al Curții de Conturi asupra situațiilor financiare ale UAT Făgăraș, încheiate la 31 decembrie 2022,  a fost mană cerească pentru opoziția din Făgăraș. În materialele, parcă tendențios scrise, și fără un punct de vedere din partea reprezentanților Primăriei Făgăraș, distribuite pe rețele de socializare, a  fost lăsat să se înțeleagă că s-au cheltuit ilegal sau chiar au dispărut sume importante de bani din bugetul local. Deși din raportul Curții de Conturi nu reiese niciun prejudiciu asupra bugetului local, l-am contactat și pe directorul economic al Primăriei Făgăraș pentru un punct de vedere asupra acestei perspective.

Cine a citit și a scris despre  Raportul Curții de Conturi, a luat toate sumele de acolo, le-a adunat și a tras concluzia că noi le-am furat, le-am luat acasă. Să vă dau un exemplu din raport: a fost proiectul cu PNDL-ul, de vreo 50 de milioane de lei. Acel proiect s-a încheiat în decembrie 2022. Cât timp se desfășoară lucrarea, banii se trec într-un cont 231- Imobilizări în curs, după aceea se împart pe fiecare stradă. Până când s-a încheiat în 2022, noi le-am lăsat în acel cont, până s-au împărțit pe străzi, și aia e una din sume, adică 50 de milioane de lei. Asta nu înseamnă că i-am furat. Banii erau într-un cont și a durat mai mult până i-am împărțit pe străzi, asta că au fost multe străzi pe care s-a lucrat și nu a fost chiar așa de ușor. Oricum toate s-au reglat în timpul controlului. Un alt aspect au fost niște sume de la fosta Nitramonia, fostul UPRUC, vreo 42 de milioane , sume pe care nu o să le mai încasăm niciodată și le-am trecut în evidență separată.“, ne-a spus Dan Ludu, dir. economic al Primăriei Făgăraș.

Chiar dacă au fost anumite erori, care s-au reglementat pe parcursul controlului, cert este un lucru: pentru prima dată în ultimii 20 de ani, Curtea de Conturi nu a stabilit niciun prejudiciu la bugetul local.

Ceea ce vreau să subliniez și e foarte important este că acesta este primul control al Curții de Conturi din ultimii vreo 20 de ani, de când avem noi date, în care nu s-a stabilit niciun prejudiciu la bugetul local. Dacă dispăreau 25 de milioane, mai stăteam noi la discuții acum? Sau dacă îi foloseam ilegal, ne puneau să-i recuperăm de la persoanele responsabile, dar nu a fost cazul.  Banii au fost într-un singur cont, iar Curtea de Conturi ne-a pus să-i împărțim pe mai multe conturi, ca să înțeleagă oamenii și totul a fost remediat. Chiar scrie pe raportul Curții de Conturi, cine vrea să citească, că toate acestea au fost remediate în timpul controlului.“, ne-a mai declarat Dan Ludu, dir. economic al Primăriei Făgăraș.

Vezi întreg raportul aici: RAPORT DE AUDIT FINANCIAR FAGARAS

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *