Doar 20 de tipuri de antibiotice vor putea fi eliberate fără reţetă, pentru 48 de ore

Într-o conferinţă de presă organizată joi, 25 ianuarie, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol a adus noi precizări legate de ordinul care reglementează eliberarea antibioticelor pentru diminuarea consumului excesiv (Ordinul MS nr. 63/10 ianuarie 2024). Potrivit acesteia, din cele 82 de antibiotice incluse în anexa ordinului, doar 20 vor putea fi eliberate în farmacii, în regim de urgenţă, pentru 48 de ore. Mai exact, doar cele care nu sunt susceptibile de a provoca rezistenţă la antimicrobiene.
Aceasta a subliniat că este nevoie de o limitare a consumului antibiotice, în condiţiile în care, în ultimii 10 ani, ţara noastră s-a aflat pe primele locuri la acest capitol între statele Uniunii Europene (locul 2 în 2022, după Grecia).

Weekend de 48 sau 72?
Ea a fost întrebată ce părere are despre afirmaţiile farmaciştilor care susţin că acest ordin ar putea pune în pericol bolnavii deoarece, dacă un antibiotic se eliberează pentru 48 de ore şi vine un pacient vineri seara, duminică seara ar putea să rămână fără tratament şi în acest mod apare rezistenţa la antibiotice.
„Întâi de toate, ce se eliberează pentru 48 de ore sunt antibiotice de primă intenţie: tetraciclina, ampicilina, biseptol. Aţi mai auzit de medicamentele astea? Vă aduceţi aminte din copilărie? Nu sună ca cele pe care le utilizăm acum într-o cantitate foarte mare. În această situaţie, aceste antibiotice de primă linie sunt cele mai puţin susceptibile să ducă la rezistenţa antimicrobiană. Asta este o parte a răspunsului. A doua parte a răspunsului: dacă pacientul în continuare nu se simte bine, el trebuie să ajungă la medic. Poate să rămână duminică seara, dar luni dimineaţă ar trebui să ajungă la medic, pentru că pacientul, ca şi farmacistul bănuieşte în momentul în care i-a eliberat în situaţii de urgenţă, bănuieşte, pe baza simptomelor pe care persoana respectivă le are, că ar putea fi diagnosticul X, Y, administrează  acest antibiotic, dar certitudinea o vom avea numai dacă mergem la consult a doua zi”, a declarat Adriana Pistol.

Pe declaraţie
Potrivit ordinului, în farmacii, se pot elibera, în regim de urgenţă, doza pentru 48 de ore pentru antibiotice de primă linie în baza unei declaraţii pe proprie răspundere a pacientului, potrivit căreia nu a mai solicitat, din altă parte, doza de urgenţă.La rândul ei, directorul Direcţiei Farmaceutice şi Dispozitive Medicale din Ministerul Sănătăţii, Monica Negovan, a menţionat că, în prezent, funcţionează un sistem electronic de raportare, uzitat de toate farmaciile din România încă din 2016, care „va fi actualizat prin introducerea unor date noi, în dreptul fiecărui medicament, care face parte integrantă din acest ordin”. Conform Adrianei Pistol, actualizarea sistemului se va realiza de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
„Pe de altă parte, încercăm să dezvoltăm, în perioada următoare, un sistem de eliberare electronică a medicamentelor. Când se va dezvolta sistemul de prescripţie electronică şi în afara sistemului de compensare, atunci, vom vedea în timp real CNP care a ridicat din altă farmacie acel medicament. Nu există încă un termen pentru acest sistem. De aceea, există declaraţia pe propria răspundere. Ne bazăm pe responsabilitatea pacientului că, în cazul unui episod acut, (…) se prezintă la farmacie şi nu a ridicat din altă farmacie”, a anunţat Monica Negovan.

LISTA ANTIBIOTICELOR CE POT FI ELIBERATE FĂRĂ REŢETĂ, DOZĂ DE URGENŢĂ
1. Amoxicillinum
2. Amoxicillinum + Acidum Clavulanicum
3. Ampicillinum
4. Cefadroxilum
5. Cefalexinum
6. Chloramphenicolum
7. Clarithromycinum
8. Clindamycinum
9. Doxycyclinum
10. Erythromycinum
11. Metronidazolum Oral
12. Nitrofurantoinum
13. Oxacillinum
14. Phenoxymethylpenicillinum
15. Sulfafurazolum
16. Sulfamethoxazolum + Trimethoprimum*
17. Sultamicillinum
18. Tetracyclinum
19. Tinidazolu
20. Nystatinum

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *